Annons

Inga förändringar för Rogen- och Skedbrostugorna 

Länsstyrelsen i Jämtland har godkänt STFs ansökan om markavtal för stugorna i Rogen- och Skedbro.

Rogenstugan ligger inom samebyn Ruvhten Sijtes betesmarker.
Foto: STF

Det blir samma villkor som tidigare, vad gäller öppettider, servicenivå och antal bäddar, för STF:s fjällstugor Rogen och Skedbro i södra Härjedalen. Tidigare i somras godkände Länsstyrelsen i Jämtland STF:s ansökan om förnyat markupplåtelseavtal för de två stugorna – utan några förändringar jämfört med tidigare avtal.  

Redan förra året sa Länsstyrelsen ja till nytt arrendeavtal för STF:s övriga fjällstugor och stationer i Jämtlands- och Härjedalsfjällen. Men där har en hel del justeringar i serviceutbudet krävts. Inför ansökan hade STF kommit överens med berörda samebyar i området om åtgärder för att minska mängden besökare och därmed även störningarna för renskötseln. I år har därför bland annat Blåhammarens restaurang lagts ner, Gåsenstugan stängts och öppettiderna minskat. Senast 2028 ska även restaurangerna på Helags och Sylarnas stänga, vilket Turist tidigare skrivit om bland annat här.

Länsstyrelsen har emellertid konstaterat att STF:s nuvarande verksamhet kring Rogen- och Skedsbrostugorna inte innebär en avsevärd olägenhet för rennäringen, och att neddragningar av verksamheten i nuläget därmed inte krävs. Vilket också är vad STF hävdade i sin ansökan. 

Arrendeavtalet i Jämtlands/Härjedalsfjällen gäller i första hand fram till och med 2028.  

 

Läs också  

Stugtur i Rogen: Mjuk snö över stenigt land – Turist 

Vandra i Jämtland – Turist guidar till 7 fina och okända fjäll – Turist 

 

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF