Annons

Mer till skötsel av skyddad natur

Inför nästa år återställer regeringen nu en del av anslagen för skötsel av värdefull natur, efter år av nedskärningar.
– Positivt, men räcker inte, kommenterar STF:s hållbarhetsansvarige Daniel Skog.

Naturreservat och nationalparker får mer pengar till underhåll.
Foto: Sofia Kallner

100 miljoner mer till skötsel av skyddad natur. Så vill Tidöpartierna öka anslaget under 2025-2027, enligt regeringens höstbudget som presenteras den 19 september.

25 miljoner extra läggs också på att rusta och upprätthålla de statliga vandringslederna i fjällen, och ytterligare fem miljoner kronor på särskild satsning för att klimatsäkra vandringlederna, exempelvis bättre skydd mot förväntade ökande vattenflöden och rasrisker.

– Det är positivt, men räcker inte om, säger Daniel Skog, ansvarig för STF:s hållbarhetsfrågor.

En granskning som STF och Friluftsfrämjandet presenterade i augusti i år visar att den statliga finansieringen av skötseln av  naturreservat och nationalparker, i praktiken minskat med nästan hälften per skyddat område sedan 2017. Det beror, utöver mindre pengar i budgeten, också på att antalet skyddade områden blivit fler och att kostnaderna ökat, inte minst på grund av inflationen.

Inför 2023 minskade regeringspartierna och Sverigedemokraterna anslagen för skötsel av värdefull natur från cirka 2 miljarder 2022 till 1,1 miljarder kronor. I årets budget är anslaget cirka 1,2 miljarder.

Länsstyrelser runt om i landet har de senaste åren larmat om att de tvingats till hårda prioriteringar vad gäller skötseln och att underhållet på sina håll blivit eftersatt.

Utöver mer pengar till värdefulla naturområden satsar regeringen också särskilt på äldre i friluftslivet. 2025–2027 avsätts 7 miljoner per år till friluftsverksamhet för äldre.

– Det är nytt. Blir spännande att se vad den satsningen ska innehålla, säger Daniel Skog.

Läs också: ”Mindre pengar till friluftslivet”

”Katastrof för naturreservaten”

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF