Annons

STFs GS på bokmässan - för första gången

Bokmässan är Nordens största kulturevenemang. Men det är först i år som STF i form av sin generalsekreterare Maria Ros Hjelm är på plats.

STFs hållbarhetsansvariga Daniel Skog och STFs generalsekreterare Maria Ros Hjelm.
Foto: Helena Giertta

På temat hållbarhet talade hon och hållbarhetsansvariga Daniel Skog idag.

– Ja, det är första gången jag är här, men våra lokalföreningar har varit här förstås. Jag har inte varit på alla besöksmål i Sverige. Tack och lov. Jag har mycket kvar att uppleva, säger Maria Ros Hjelm.

Att det blir av i år är den stora frågan om Jämtlandsfjällen och neddragningen av verksamheten där. Årets tema är Sápmi och det var just där allt började med STFs omsvängning i Jämtland.

– Vi kan inte ändra på det beteende vi tidigare har haft mot samebyarna, men vi kan bli bättre nu och framåt. Det har varit min utgångspunkt i förhandlingarna om markupplåtelsen, berättar Maria Ros Hjelm.

– Genom att lyssna och förstå kunde STF till slut knyta en överenskommelse i fjällen så att renskötseln fick bättre förutsättningar, men också så att turister skulle kunna fortsätta njuta av Jämtlandsfjällen,

Under flera av de seminarier på temat Sápmi som hållits under bokmässan har kritiken mot turismen funnits. En finsk samisk aktivist Petra Laiti, se artikel, menade till och med att turismen är det största hotet mot Sápmi. I finska Sápmis huudstad Enare, Aanaar, bor 7000 personer och hon berättade att de har 700 000 hotellnätter.

Daniel Skog och Maria Ros Hjelm Foto: Helena Giertta

– Oj, Det låter väldigt mycket Jag känner inte till situationen där, men jag kan berätta att STF har 250 boenden över hela landet som totalt på ett år har ungefär 800 000 gästnätter. Vi arbetar mycket med det småskaliga och personliga. Jag kan förstå att turismen kan bli en utmaning på specifika platser, men vi är inte på de nivåerna. Totalt i Jämtland har vi 50 000 gästnätter per år.

– Men varje sameby har sina egna förutsättningar. Vi har lärt känna fyra samebyar bättre, sedan vi började föra dialog med dem och så mycket har jag förstått att förutsättningarna skiljer sig åt. I en del samebyar är gruvdriften det stora hotet, på andra kanske vindkraft eller turismen.

Kommer STFs uppgörelse följas av fler, kommer andra samebyar kräva liknande eftergifter från STF?

– Jag tror att det kommer att bli en bättre samverkan i vardagen, som att vi kan stänga linbanan i Abisko en vecka för att renarna behöver det då.

STFs seminarium hade rubriken ”Om fjällturism, störning av ren, historiska beslut och omvärldens reaktioner” och hölls på den gröna scenen på bokmässan.

Finns det någon särskilt poäng med att vara på gröna scenen?

– Det är bra att de här frågorna lyfts som en hållbarhetsfråga, säger Daniel Skog. Vår hållbarhetsstrategi bygger på intressedialog och i vår senaste dialog var det tydligt att medlemmarna vill att STF ska arbeta för att minska vår klimatpåverkan och förbättra relationen med rennäringen.

– Dialog är det bästa sättet att nå framgång, men bara om det sker med en ömsesidighet. Det var en nycket i vår relation med samebyarna att vi fick en verklig förståelse för hur vår verksamhet påverkar renskötseln, säger Maria Ros Hjelm.

Genom att framföra sin syn på bokmässan hoppas de att någon kan gå hem med känslan av att det faktiskt går att göra något.

– Att några fler förstår bakgrunden till varför i gick den här vägen. Den var inte självklart för alla, säger Maria Ros Hjelm.

Läs mer på Turist från den pågående bokmässan här och här

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF