Annons

Hej då, nu blir det nya äventyr

Under hela sommaren och in på hösten har vi kunnat ta del av och höra om protester mot turismen i världen. Det handlar mest om hårt belastade turiststäder och platser, där den så kallade massturismen länge funnits.

Detta är en åsiktstext där innehållet är avsändarens egen uppfattning.

Att protesterna kommer nu beror på flera saker, men en av orsakerna är att många turistpengar inte kommer de boende på platsen till del. De får bara stå ut med turismens baksidor. Vi har sett protesterna växa även i Sverige, om än i mindre skala. Många vill stoppa turismen generellt vilket är begripligt när man bara ser de negativa effekterna.

Men det är ändå helt fel väg att gå. Turism är ett sätt att göra resande och upplevelser tillgängligt för fler. I stort är det bra för mänskligheten och för oss själva som individer. Vi binder samman olika delar av världen och av landet och förstår att vi behöver varandra.

Men att turista i dag, på ett hållbart sätt, ställer nya krav. Förutom att till exempel byta flyg mot tåg måste vi också bete oss som gäster och ta ansvar för platsen vi kommer till. När STF drog ner i delar av Jämtlandsfjällen, för bland annat renskötselns skull, så var det också en satsning för att STF ska kunna finnas kvar i dessa områden även om hundra år. I år kommer föreningen att tappa uppemot 20 procent av bokningarna, delvis på grund av denna neddragning, även om tågstrul och flygstopp också gjort sitt till för tappet. Men det repar sig nog i takt med att turisterna, vi, upptäcker att det finns andra sätt att nå fjällen och andra ställen att vandra eller åka skidor på.

En del fortsätter att kritisera neddragningen för att det drabbar deras intäkter eller deras vanor. Men, som sagt var – det ställs andra krav nu för att turismen ska överleva. Jag hoppas och tror att de drabbade också hittar andra vägar framåt. Utan omställning kommer turismen att drabbas ännu hårdare i framtiden. Förändringarna i Jämtlandsfjällen är den ojämförligt största fråga jag fått vara med och bevaka under min tid som chefredaktör på Turist. Det har varit både spännande, tufft och roligt. För mig är det här det sista numret jag gör. Efter drygt ett och ett halvt år ska jag upptäcka något nytt och utveckla mitt eget bolag. Under tiden med Turist har jag fått lära mig mycket av er läsare och våra medarbetare och av allt som vi gjort om och skapat på Turist. Jag är så väldigt glad och tacksam för det.

Nu blir det Linda Grimstedt som tar över. Jag önskar henne all lycka. Läs mer om henne här.

Håll tummarna för Turist i höst, då vi är nominerade till Publishingpriset.

Helena Giertta
Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.