Annons

Tom vandrar från Sverige till Medelhavet

Från Dalsland till Slovenien. Tom Waern, från Stockholm är vandring genom Europa. "En rolig dag, men lite skavsår på lilltån", lyder rapporten från den 85:e dagen.

Långtur: Han började i Dalsland i mitten av juli, vandrade genom Bohuslän, Halland och Skåne. Från Helsingborg fortsatte han över de danska öarna och ner genom Tyskland. I helgen gick han över gränsen till Tjeckien på sin väg mot slutmålet: Medelhavet vid adriatiska kusten i Slovenien.  

– Jag följer, till största delen, den europeiska vandringsleden E6. Nu räknar jag med att ha avverkat åtminstone två tredjedelar av min tur, berättar Tom Waern, 32 år och från Stockholm.  

När Turist når honom, på mobilen, närmar han sig 2 500 vandringsmil, befinner sig fortfarande i mellersta Tyskland och är inne på sin åttiofemte vandringsdag – och tredje paret vandringskängor.  

– Jag mår fint, har bara ett litet skavsår på lilltån från de nya skorna. Men hittills har vandringen absolut varit över förväntan. Jag tänkte att det skulle bli lite enahanda ibland, men dagarna har varit mer händelserika och landskapet mer omväxlande än jag trodde.  

Att solovandra från släktgården i Dals Långed och vidare ner genom Europa är en idé som vuxit fram.  

– Jag ville ge mig ut på någon form av äventyr, en större resa. Av klimatskäl vill jag inte flyga och då fick planerna genast mer lokalt och regionalt fokus. Jag funderade på att tågluffa ner i Europa men så började jag tänka på alla platser som jag skulle åka förbi på vägen, berättar Tom. 

– Jag har ju inte varit jättemycket i södra Sverige, eller i Danmark och Tyskland, och min erfarenhet från tidigare resor är ju att det är det oväntade och oplanerade som oftast blir det roligaste.  Så jag tänkte att jag skulle göra själva resan till målet … och bestämde mig får att gå till Medelhavet.  

I ryggsäcken, som väger ungefär tolv kilo, ryms tält och sovsäck och det absoluta flertalet nätter har han tältat eller bott i vindskydd.  

– I Sverige är det ju lätt, tack vare allemansrätten. I Danmark har de ett väldigt bra system med vindskydd utmed lederna och i Tyskland, där man inte får tälta fritt, finns det något som heter ”1nite tent” (one-night-tent) där folk upplåter sina privata trädgårdar till tältare. Ett jättesmart system som jag verkligen haft nytta av.  

Några egentliga missöden har han inte upplevt på vägen.  

– Det enskilt jobbigaste var vägglössen som bet mig på ett hostell i Lübeck. Det kliade något enormt! Då höll jag nästan på att ge upp, men jag kunde ju inte ta med mig lössen hem så det vara bara att fortsätta och leta rätt på en jättestor tvättmaskin där jag kunde slänga in all packning.   

I Tyskland har människor utmed vägen varit särskilt hjälpsamma och kontaktsökande, i Danmark fanns kulturhistoria och spännande besöksmål utmed vägen.  

Och de 29 dagarna och 750 kilometrarna du vandrade genom Sverige, hur var de?  

– Då slogs jag av hur fantastiskt varierad naturen är i södra Sverige. Jag började i skogen i Dalsland, fortsatte med Bohusläns klippor, genom bokskogar i Halland och utmed Skånes vackra kust. Det var väldigt trevlig vandring, men outnyttjad! Jag mötte tyskar och holländare, men bara några få svenskar på hela tiden. Jag tror att många av oss tänker att vandring måste göras i fjällen eller långt borta och missar det som ligger lite närmare. 

LÄS MER: Vandra mellan öarna

Senast i slutet av november räknar han med att nå Medelhavets strand. Och äventyret har givit mersmak.  

– Definitivt. Som resenär har jag fått ett alternativ till att bara åka till en plats och uppleva den. I stället får varje dag bli sin oplanerade upptäcktsresa av det man möter utmed vägen. Kanske blir det inte vandring nästa gång, men kanske cykel … 

Följ Tom på Insta 

Tom Waern lovade familj och vänner att hålla dem uppdaterade om vandringen genom Europa. Varje dag lägger han därför ut några bilder och en kort text om sina upplevelser.  

– Det kunde kännas motigt i början men nu är det kul att ha en dagbok att gå tillbaka till.  

Följ Toms äventyr mot Medelhavet på Instagram: tomwaern 

 

Kort om E6: 

  • En av i nuläget tolv långvandringslederna genom Europa som ERA, European Ramblers Association, administrerar.  
  • Består av sammanlagt 5 900 kilometer  genom Finland, Sverige, Danmark, Tyskland, Tjeckien, Österrike, Slovenien och Grekland.  
  • I Sverige utgörs leden av ett antal nationella leder som bundits samman, bland annat Roslagsleden, Sörmlandsleden, Höglandsleden och Skåneleden.  
  • Läs mer om E6 och andra europeiska vandringsleder på European Ramblers Associations webbsida: