Norrtälje: Som ung hängde hon på kvällar och helger vid den slitna gamla fabriken Pythagoras där det tidigare tillverkats tändkulemotorer. I dag är Maja Åkerman ordförande för föreningen Pythagoras Vänner.
– Jag älskar doften av olja och ljudet av när tändkulemotorerna går i gång. Jag får så många minnen. Om jag är ensam i fabriken på kvällen och solen lyser in genom fönstren är det den enda gången jag känner något övernaturligt. Det är magiskt, säger Maja Åkerman.
Vänföreningen, som i år firar 40-årsjubileum, bildades när fabriken hotades av rivning, till förmån för bostäder. Företaget grundades 1898 och blev med tiden Norrtäljes största arbetsplats med en världsomspännande export av sin största produkt: tändkulemotorn.
Verksamheten upphörde på 60-talet, men i dag kan besökare uppleva den gamla fabriksmiljön så som den tedde sig i början på 1900-talet. Och det tack vare stiftelsen Motorfabriken Pythagoras som drivs av vänföreningen och Norrtälje kommun.
Genom föreningens arbetsgrupper har kontor, vaktmästarbostad och trädgård rustats upp, maskinparken renoverats och – till och med! – en helt ny tändkulemotor tillverkats. I lekhallen kan barn leka och lära om teknik och mekanik, något många skolor utnyttjar i sin undervisning.
I den nyrenoverade smedjan finns ett kafé och sedan några år tillbaka ordnas kulturevenemang med musik, filmvisningar och melodikryssfrukostar.
Förra året utsågs muséet till Årets Industriminne. Och nu även till Årets Arbetslivsmuseum, just för sin interaktiva och levande museiupplevelse.
– Det känns enormt stort, ett bevis på vårt idoga arbete under många år, säger Maja Åkerman som hoppas att priserna ska bidra till att muséet kan utvecklas i många år till.