Helags | bo vid fjällets fot
På fjällslätten i nordligaste Härjedalen tronar ett gnistrande fjällmassiv. Helags/Maajåelkie reser sig 1 797 meter över havet och är Sverige-högst söder om polcirkeln. Här ligger också landets sydligaste glaciär. Namnet Helags sägs komma från fornordiskans helag som betyder helig. Här passerade pilgrimer redan på medeltiden på väg mot Nidaros, nuvarande Trondheim. Dagens besökare skidar till stationen vid fjällets fot från Ljungdalen. Mysigast bor du i Gamla Östan från 1916, med braskamin och levande ljus.
1. Bestig höga toppen
Skidfärden upp på Helags/Maajåelkie går in i Kitteldalen och till fjällets södra ås. I kratern ligger glaciären som nu smält till två delar. Den c-formade kammen är vindutsatt och bergväggen stupar brant ner – ett tips är att lämna skidorna vid renstängslet och gå vidare upp med stavar. Det är en mäktig utsikt från den 1 797 meter höga toppen och åket ner är också en skön belöning. Toppturen fungerar bra att göra med traditionella fjällskidor även om utförslöpan kan vara utmanande, särskilt när snön är hård. Men oftast går det att ta av skidorna och kliva nerför. Antal höjdmeter är 751 och turen tar cirka fyra timmar tur och retur. Guide kan bokas på fjällstationen.
2. Skåda vita fjällrävar
Ta en dag för djurskådning och kanske får du se spår av fjällrävar. Fjolåret var ett lyckat år med 16 kullar, och allt fler lämlar har setts vilket bådar gott. Djuren stödutfodras också av länsstyrelsen. Spana efter rävarna med vitfluffig vinterpäls – eller åtminstone deras spår. Vita är också riporna på vintern. Kanske hör du deras skrockande och kan beundra vingpennornas avtryck i nysnön. Att studera djurspår är roligt: fjällrävens tassmärken liknar hundens, järven har trekantiga spår och lodjuren stora kattspår. Guidad fjällrävssafari hålls sommartid.
3. Skida till Predikstolen
En vacker tur går mot fjället Predikstolen, vars namn minner om pilgrimer. Från stationen skidar du oledat söderut, rundar Helags och åker västerut mot branta Predikstolen. Njut av ständigt storslagna vyer, egna spår och kanske tar du några åk längs Helags sluttningar. Dagsturen är cirka åtta kilometer.
Alternativa skidturer
- Följ vinterleden söderut, vik av på JämtNorge-leden och åk en bit.
- Fortsätt söderut till STF–stugan Fältjägaren med högt läge och bo en natt (24 kilo-meter tur och retur).
Bo på STF Helags
- Bo i flerbäddsrum i stugorna Sunnan eller Nordan, som också har gästkök. Eller boka Gamla Östan som varken har kök, el eller wc men hög mysfaktor.
- Restaurangen serverar -frukost, lunch och middag.
- Vinteröppet 20 februari–18 april.
Mer i området
- Fältjägaren är en klassisk STF-stuga med självhushålls-kök. Ligger 12 kilometer söder om fjällstationen. Vinteröppet 21 februari–18 april.
- I Ljungdalen finns stugboende i STF Fjällhornet och STF Ljungdalens vandrarhem som huserar i byns gamla skolhus. Båda är öppna året runt.
Hyr utrustning
- Vid Dunsjöliften i Ljung-dalen finns även uthyrning av skid-utrustning för fjälltur: -Ljungdalsberget.se.
Ta dig hit
- Tåg till Östersund och vidare med Länstrafikens bussar till Ljungdalen, alternativt transfer med Taxi Ljungdalsfjällen.
- Långfärdsbussen Härjedalingen (Mohlinsexpressbuss.se) går från Stockholm till Funäsdalen och boka Taxi Ljungdalsfjällen för fortsatt färd.
- Till Helags skidar du 12 kilometer på vinterleden som startar vid Kläppen, sex kilometer väster om Ljungdalen (hit kan du ta taxi). Lika lång är turen från STF Fjällhornet som ligger sju kilometer från Ljungdalen. Det går även att åka vessla till Helags.
Hemavan | I vindlande fjäll
Åk in i Vindelfjällens väldiga naturreservat från Hemavan. Fjällbyn ligger i Västerbotten och inte långt från norska gränsen. Från Hemavan är det lätt att ta sig ut på fjället. Den som så önskar sparar höjdmeter och tar lift upp till fina vinterleder ut över vidderna. Norra Storfjället/Stoere Vaerie är Vindelfjällens mest högalpina och lockar till toppturer. I byn finns ett antal boendealternativ.
1. In i Syterskalets U-dal
Ta en tur längs södra Kungsleden. Från byn sparar liften Gondolen ork och tid och då hinner du lätt med en långlunch uppe på fjället, med utsikt mot norska toppar. Fortsätt gärna till Viterskalets STF-stuga i den mäktiga U-dalen. Du kan göra turen över dagen eller stanna en natt i stugan. Klara kvällar syns stjärnorna glimma och kanske flammar norrskenet grönt. Turen (med lifttransport) är 16 kilometer tur och retur. Från Naturum i byn, där Kungsleden börjar, är distansen till Viterskalsstugan 11 kilometer.
2. Åk som en drottning
Skida fram på Drottningleden som går nio kilometer mellan Hemavan och Laisaliden. Leden invigdes 2003 då drottning Silvia var på plats. Centrum-liften tar dig uppåt och följ sedan de röda kryssen över kalfjället med vyer mot Norra Storfjället/Stoere Vaerie och norska toppar. Högsta punkten på 840 meter ligger nedanför Lilla Murtsertoppen/Onne Mohtseretjåhkke. Gräv en solgrop och njut av vidderna. Du kan också fortsätta söderut till Laisaliden. Vill du inte skida tillbaka finns lokal taxi att tillgå.
3. Utför i skog och park
Lägg en dag i Hemavans skidbackar med 36 nedfarter, snowpark och banor för skicross. I Hemavan är det ofta gott om nysnö, som också ger skön skogsåkning i den glesa fjällbjörkskogen. Du åker enkelt upp med liftarna. Från Gondolen och Kungsliften kan du även ta dig norrut in mot Viterskalet. I området finns flera fina topptursfjäll, bland annat Murtsertoppen. Turer med guide bokas via Hemavans fjällcenter.
Bo med STF
- Hemavan fjällcenter i byn har hotell och vandrarhem, såväl självhushållskök som à la carte-restaurang. Vinteröppet till 4 maj.
- Hemavan fjällstation, ett stenkast upp på sluttningen, har bäddar i huvudbyggnad och annex. Självhushåll och helpension under högsäsong. Vinteröppet till 3 maj.
- Viterskalet fjällstuga med butik, vinteröppet från 28 februari till 3 maj.
Skiduthyrning
- Skidutrustning finns att hyra på ett antal ställen i byn, för både tur och alpint. Mer info på Hemavan.nu.
Ta dig hit
- Tåg till Umeå eller Östersund, och vidare med länstrafikens bussar.
Saltoluokta | Nationalparker och stationsmys
Är det någonstans du vill stanna länge, så är det på Saltoluokta fjällstation. Här sitter gemytet och lugnet i de timrade väggarna från 1918. Fjällstationen ligger i väglöst land vid sjön Langas i en dalgång där fjället Lulep Gierkav stupar brant. Väldiga nationalparker breder ut sig med Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke i väster och Sareks höga toppar i sydväst. Efter en dagstur, kanske på Kungsleden, kommer du hem till sprakande brasa och trerätters middag.
1. Skida till sameviste
En varierad dagstur går först några kilometer söderut på Kungsleden. Ta sedan leden västerut till sjön Bietsávvre där Sirges sameby har ett sommarviste. Se ut över branta fjällsidor, i norr reser sig Lulep Gierkav 1 139 meter hög och söderut ligger den något lägre Rásek. Samma väg tillbaka ger en dagstur på 19 kilometer. Om snön är stabil kanske du förkortar turen något och åker tillbaka fritt på fjällsidan av Tjeburisvárásj och utför till Saltoluokta.
2. Mot solen på Kungsleden
Skida Kungsleden söderut mot solen så långt du har lust, kanske fram till Ávtsusjvágge vindskydd med utsikt mot Sjäksjos brant i väster. I dalgången knarrar dalripan och du kan även spana efter älg, lodjur och järv. Sedan tillbaka till fjällstationen, totalt 18 kilo-meter – eller fortsätt Kungsleden söderut till Sitojaurestugan och bo en natt vid den avlånga sjön, med Sareks nationalpark i väster. Åter vid Saltoluokta har du gjort fyra mil på två dagar.
3. Gör en toppbestigning
Närmaste topptursfjället är Buollámtjåhkkå sydost om fjällstationen. Namnet betyder ”fjället som brann” på samiska. Det är en relativt lättbestigen topp som du når genom att följa Kungsleden upp till trädgränsen och sedan skida österut och ta sikte mot fjället. Från toppen 704 meter över havet är utsikt-en fin västerut över dalgången med Lule älv. Skid-färden är -cirka sex kilometer, tur och -retur. Du kan också boka en guide på fjällstationen.
Boende
- STF Saltoluokta fjällstation har restaurang, kafé och självhus-hållskök. Butik med proviant och en del friluftsutrustning. Vinteröppet från 27 februari till 20 april.
- Sitojaurestugan (STF) har självhushållskök. Vinteröppet 28 februari till 20 april.
Skiduthyrning
- Stationen har uthyrning av skidutrustning och annat för friluftsliv.
Ta dig hit
- Resan till Saltoluokta går med tåg till Gällivare, buss till Kebnats och sedan är det 3,5 kilometer att skida längs isleden på sjön Langas (skotertransport finns).