Norrköping: Den har minst tvåtusen år på nacken, men är ändå något av en nyhet i Sverige.
– Intresset är jättestort. Hittills har efterfrågan hela tiden varit större än tillgången.
Camilla Karlsson brygger och säljer kombucha, fermenterat te med miljarder snälla bakterier.
– Jag upptäckte kombuchan vid ett besök i Kalifornien och märkte att min egen problemmage blev mycket bättre.
Hon tog med jästkultur, så kallad scoby, hemtill Sverige. Snart stod familj, kompisar och kollegor på kö för en flaska, och raden av glasburkar hemma i köket växte. Förra året startade hon företaget Kvillinge ekologiska. Kvillinge efter familjens gård utanför Norrköping, där ett garage nu är ombyggt till bryggeri, och där Camilla säljer sin ekologiska kombucha och systerdrycken jun i gårdsbutiken. Dessutom har hon ett antal återförsäljare, än så länge mest i Östergötland. Hon började tidigt experimentera med olika smaksättningar av frukt och bär.
–Ren kombucha kan smaka lite surt. Men det är ju en fantastisk dryck och mitt mål är att det ska vara ett naturligt val för den som vill dricka något gott. Dessutom är det ju roligt att testa sig fram.