BOKRECENSION: I samevistet Glen i södra Oviksfjällen nära Arådalen finns ett kök som lyft sitt hantverk till världens kulinariska höjder. Restaurang Hävvi i Glen med Elaine Asp i spetsen har i Tåssåsen skapat en matupplevelse väl värd sin omväg. Tidigare i år har hon på eget förlag gett ut sin egen stora receptbok. Ett färgsprakande och smakfullt praktverk fyllt av kärlek till renen, det sydsamiska köket, naturen och dess råvaror.
Här finns inte bara läckra och spännande recept som följer med årstiderna mot en mix av gamla och nya smaker. Det bjuds också fakta om Sápmi och samer, möten med matkreatörer och hantverkare. Många av rätterna är trots sin relativa enkelhet ganska exklusiva för dem som inte har tillgång till självhushåll med eget vilt, fisk och naturens råvaror. Men som inspiration för dig som på olika sätt vill resa till Sápmis smaker finns här mycket på menyn. Samtidigt För det härliga bildmaterialet står fotograf Bianca Brandon-Cox. Medförfattare är Anna-Britta Ståhl.
Bokens titel Hävvi = självklart. Sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp är inte så kryptisk som den kanske upplevs. Hävvi betyder rätt och slätt självklart på samiska. Det här är en bok som i texter och närvaro lämnar en fin eftersmak av något äkta, rent och ärligt.•