Med tält blir du fri. Du kan paddla eller vandra hur långt eller kort du vill. Med ditt mobila hem slår du läger vid den vackraste platsen – eller stannar när orken tryter.
Välj en plan yta och se till att tältet inte hamnar på stenar, rötter eller blöt mark. Tältplatsen kan gärna ligga invid en höjd som skyddar mot vinden. På blåsiga fjällturer är ett bra läge i kanten av fjällbjörkskogen lagom nära en bäck med dricksvatten.
Ett läger med snygg utsikt och kvällssol är härligt. Med skugga på morgonen slipper du vakna i ett stekhett tält, men fördelen med sol är att väven torkar snabbare.
Välj ett tält som passar dig. Stabilt med tåliga vävar om du är paddlare och tältar vindutsatt eller ofta går på fjälltur. För vinterbruk gäller fyrsäsongstält,i övrigt modeller för tre säsonger. Gör du mest skogsturer funkar även mindre robusta tält med tunnare vävar. Stora ytor av nättyg på innertält är luftigt skönt på varma turer, men kan ge kalldrag på fjället. För basläger nära parkering funkar tung packning med stora tält.
Att leva lägerliv och laga mat ute är trivsamt. För att sova gott i tältet ska du vara mätt och varm. Om du känner dig frusen inför natten kan du jogga runt lite. Sov i underställ och ta på en extra tröja, tjocka ullstrumpor, mössa och vantar om det blir kyligt.
Somna gott till vågornas svall eller fjällripornas skratt. Med tält blir du ett med naturen.
- LÄTT UPPSÄTTNING: I tältvävens kanaler ska bågarna glida lätt. De förankras enklast nedtill i rymliga bågkoppar av plast.
- KOLLA MARKEN: Även på stenig mark kan det finnas en fin yta för tältet. Provligg gärna först. Mjuk mark är inbjudande, men kan vara våt.
- SAMMANKOPPLAD: När ytter- och innertält sitter ihop reses tältet snabbt även i blåst och regn. Med delade tält kan innertältet bli blött innan yttertältet är på plats. Bra att ibland bara kunna ha inner- eller yttertältet uppe.
- SOV SÅ GOTT: En sovsäck i fluffigt dun är lättpackad och varm. Syntetsäckar är tåliga och torkar snabbt. Skönt med uppblåsbart liggunderlag och ett kortare i cellplast för raster.
- SNYGG UTSIKT: Sätt upp tältet där du kan se ut över sjö och fjäll. Bäst utblick genom stora tältdörrar som går att rulla upp.
- BRA INREDNING: Innertältet kan gärna ha stora förvaringsfickor och torklina i taket. Viktigt med ventilerande nätväv i innerdörr.
-
- EN BONUSDAG: Bo flera nätter på ett ställe och gör en dagstur upp på fjället för vida vyer. Eller ta en vilodag och lev lägerliv.
- SMART PLATS: Sätt upp tältet en bit ner på fjällsidan där det inte är så vindutsatt, men där myggen blåser bort och utsikten är fin.
- BO I EN TUNNEL: Tunneltält är enkla att sätta upp då inga bågar ska korsas. Modellen bärs upp av två till tre bågar och kräver markpinnar för att sträckas ut och resas.
- FLERA PLUS: Tunneltält har sammankopplade inner och yttertält, stor absid (förtält) och ibland förlängd absid samt ger mer utrymme till lägre vikt än kupoltält.
- BO I BASLÄGER: Lev lägerliv nära väg. Bo bekvämt i stora tält, slappa i campingstolar och lyxa med musik i kvällningen. Tänk på att allemansrätten inte ger möjlighet till att stanna på samma plats mer än någon dag. För längre tid av basläger behövs markägarens tillstånd.
- MAT FÖR MÅNGA: Större sällskap behöver flera kök och rymliga kastruller. Spritkök är pålitliga och gaskök är snabbare.
- VINDKÄNSLIGT: Placera stora tunneltält längs med vindriktningen så inte hård vind trycker på från sidan. Förankra noga så de inte blåser iväg.
-
- BO I TÄLTKÅTA: Välj basläger med tältkåta som har högt i tak och plats för många. Kåtan är vindkänslig – lägg stenar på markpinnar och väv.
- OLIKA VÄVAR: Tältkåtor i bomullsblandning ger en skön känsla. Ventilerar bättre än modeller i nylon som dock är lättare och regntäta.
- MYS MED BRASA: Laga mat och få värme genom att elda i tältkåtan. God ventilation krävs, öppen eld ska vara liten och använd björk som inte sprätter gnistor. Säkrast med tältkamin.
-
- NÄRA VATTEN: Boplats vid en jåkk gör det nära till friskt strömmande dricksvatten. Men bra med lite avstånd så att inte porlandet stör nattsömnen.
- STOR ABSID: Tunneltält kan ha en stor absid (förtält) som även rymmer matlagning. Både kupoltält och tunneltält kan ha dubbla, mindre absider – bra med var sin ingång och plats för packning.
- UTESKAFFERI: Köp fiskekort och ta mat-fisk, gör sallad av rödklöverblommor, skott av rallarros och späda kvanneblad. Plocka blåbär till efterrätt.
-
- PÅ SKOGSTUR: Bli skogsvild och sov under en gran. Bra med överdrag till dunsovsäck. Eller vaggas till ro i en hängmatta (finns med myggnät).
- TARP SOM TAK: Bo under en lätt och lättpackad tarp (liknar en presenning) och ta med myggnät. Bäst med underlag i cellplast närmast marken.
- BONUSTIPS: Passa på att ta ut och torka sovsäcken vid fint väder. Gör en eldplats om marken tillåter. Lämna inga spår och sopor. Släck och återställ efter eldplatsen.
-
- FRID I SINNET: Njut av tältlivet och känslan i att bo ute. Lyssna på vågskvalp och se solens nedgång färga himmel och hav.
- LIVETS VATTEN: Ta med dricksvatten om du paddlar i havet. Koka pasta och potatis i saltvatten, kan spädas med lite sötvatten.
- BÄR I BAG: Ibland måste tältet sättas upp en bit från stranden. Att ha med en stor kasse eller bag att lasta lösa prylar i gör det enklare att bära till tältplatsen.
- LJUS I TÄLTET: Glöm inte pannlampa när kvällarna är mörka. Häng den över torklinan i taket för kvällsfix och läsning. En del tält har lampfickor.
- EGEN SOVKUPÉ: Att bo i solotält är skönt även om man är flera på tur. Sömnen kan bli bättre och packningen mer ordnad.
- STABIL BONING: Kupoltält har högt i tak med bågar i kryss. De är självstagande och kan stå utan markpinnar – bra vid klippboende. Förankra stormlinor med stenar.
- MJUK MADRASS: I kanoten finns plats för extra packning. Ta med ett tjockt uppblåsbart liggunderlag så sover du gott på klippor.