Annons

”Glöm inte soporna”

Håll rent i naturen. Om vikten av att inte alltid göra det lätt för sig på fjällvandringen.

Vi kommer alla att behöva bära hem mer av de sopor vi bär ut på fjället.
Foto: Henrik Witt

Detta är en åsiktstext där innehållet är avsändarens egen uppfattning.

Förra sommaren var vi extra många som gav oss ut i naturen. Positivt i sig. Kanske en av få bra saker som pandemin fört med sig. Det mesta talar för att det blir likadant i år. Visst är det härligt att intresset för natur, friluftsliv och viljan att upptäcka Sverige har boomat. Men nackdelarna har vi också kunnat se i form av trängsel i populära naturreservat och nationalparker. Som udda avart kom ”paxande” av öppna raststugor och vindskydd av besökare, utan koll på friluftslivets vett och etikett, att skapa gnissel kring gästfriheten mot andra vandrare. 

Ett vanligare problem är att det nya utelivet fört med sig ökad nedskräpning. Fler och mer ovana naturbesökare är förklaringen. Det menar Håll Sverige Rent som undersökt detta. I fjällen har en ökad mängd besökare sedan flera år gjort att STF:s stugor i väglöst land får hantera allt mer sopor. Om detta brännheta ämne har vi en viktig artikel i nummer 2/21 av tidningen Turist.  Problemet är komplext och svårlöst. Hur ska den växande volymen avfall tas om hand på miljöbästa sätt? Källsorteras? Självklart. Flygas ut med helikopter? Knappast. Brännas det som brännas kan? Tja, tills vidare men ändå tveksamt. 

Kommunernas sopbilar kör inte till fjällstugorna. Våra sopor ute på fjället är något vi tillsammans måste ta hand om – och betala för. Hanteringen är inte gratis. Hur mycket ideell kraft som än hjälper till. 

”Våra sopor ute på fjället är något vi tillsammans måste ta hand om – och betala för”

Samtidigt är STF med och gör samhällsnytta. Vandrare och tältare bär med sig sitt och andras skräp – och lämnar gärna av det vid våra stugor för oss att ta hand om. Bra är väl det. För Länsstyrelserna har ju på många håll valt att ta bort sina soprum vid ledernas raststugor och vindskydd. 

Vad kan jag själv göra? Ja överväga att sluta med de bekväma lättviktsvandringarna där mat köps i stugorna och avfallet lämnas kvar. I stället göra kortare turer där jag bär med mig min egen mat och bär ut alla sopor. Då genererar jag varken fjälltransporter av varor eller sopor. Vilket paradoxalt nog alltid varit självklart på mina tunga tältturer… Alternativt köper jag maten i stugorna, men tar med mig dess sopor. Vilket i alla fall tar bort sophanteringen. 

En sak kan jag lova. Det blir inga fler fjällvandringar med blöjbarn för min del. Eventuella barnbarn får potträna först. Jag har lärt mig vilken problemsopa detta blöta, stinkande plastpaket kan vara att bränna till fjälls. 

Ha en fin sommar, kära läsare och medlemmar. Se bara till att det enda som kan smitta är allemansvett, glädje och respekt för naturen.

För övrigt…
…är portionssnus det vanligaste skräpet längs fjällens leder.
…ha alltid en påse med på turen. Plocka allt. Överallt. Lär ut.
…finns det både renhållning och renhållning i fjällen.

… har STF från sommaren 2021 ökat  förväntningar på fjällets besökare. Läs mer här: ”I sommar ber vi gästerna bära ner sitt skräp från fjällstugorna.”   

Anders Tapper
Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.