Annons

Mot nästa barmarksfläck

Vårvintern är fjällens allra bästa tid. Långa dagar och sol som värmer; nattkall snö och skare som bär. Vi tipsar om korta och längre njutarturer i hela fjällkedjan.

Bara ett kliv från snön till solvarma tuvor – då blir skidupplevelsen lyxigt lättsam.
Foto: Erika Enequist

Det är tio grader varmt och snön är sugande där solen ligger på – men i skuggan glider skidorna snabbt. Det är mitten av april och över västra Jämtland har ett högtryck legat stabilt en hel vecka. Många skidåkare vill ut och njuta på skidor, även vi.

– Där går vinterleden mot Hållfjället, säger Erika och pekar på kryssen som lyser rött några steg från parkeringen i Högåsen ovanför byn Ottsjö.

I skogen reser sig kraftiga tallar och en mossbelupen träskylt visar vägen mot fjället. Hunden Vift, en ivrig Australian shepherd, drar iväg och Erika försvinner snabbt uppför backen. Efter en ravin med vita hängdrivor och flera uppförsbackar kommer vi ut på en stor fjällplatå. I fonden reser sig Ottfjället som en brant vägg. Längre söderut syns Anarismassivet, den mäktiga U-dalen Lunndörrspasset och Trondfjällen. Jag minns med välbehag en vårtur i det området för några år sedan med övernattning i STF:s Lunndörren och Vålåstugan, en tur som kryssade sig fram mellan barfläckarna där riporna skrockade.

Ombyte förnöjer – långväga fjällbesökare byter prunkande grönska i söder mot en helt annan typ av vår i norr. Foto: Lena Hedman
Hej, jag heter Vift och är en Australian shepherd. Foto: Erika Enequist

Den här dagen skidar flera sällskap över fjällplatån på leden västerut mot Hållfjället. Några stannar i skogskanten och gräver solgropar i snön med prydliga snösoffor. Men vi ska koka kaffe på en av vårens första barfläckar. Det hör årstiden till. Samerna har ett ord för en bit barmark som är tillräckligt stor för att tända en eld och koka kaffe: káffabievlla.

Vi ska koka kaffe på en av vårens första barfläckar. Det hör årstiden till.

Längre ut på platån och med utsikt mot toppar på rad ligger en inbjudande höjd. Vi skidar fram och finner en jordig plätt nära snön som blir perfekt att elda på. Inget ris som kan tändas och marken är blöt. Ur ryggsäcken plockar vi medhavd ved och tänder en liten eld. En kaffebrasa. Björkveden med gott om näver brinner bra. Jag packar upp min bästa utflyktsklenod, en sotig kaffepanna som varit med på många turer. Häller i vatten och kokkaffe och placerar pannan på en platt sten invid elden. Vinden ligger på från söder och med kaffepannan i vindriktningen flammar elden hett mot pannan. Snart börjar det ryka ur pipen.

Läs också Vårtur i Anarisfjällen, skidåkning när den är som härligast

Ibland är det inte färden utan färdkosten som är mödan värd. I mitten av april går solen inte ner förrän efter halv nio i Jämtlandsfjällen. Foto: Erika Enequist

– Vilken doft, nu är jag kaffesugen, säger Erika.

Jag häller upp en skvätt i muggen och sedan tillbaka i pannan för att kaffet ska klarna snabbare. Lite vatten funkar också som klarning om kaffesuget är akut. Nu är det dags att njuta. På vår fikafläck har vi också dukat upp bröd, varmrökt renkött och brieost från ett jämtländskt mejeri. Och mörk choklad förstås. Vift får också smaka lite av renköttet och gillar det.

På vår fikafläck har vi också dukat upp bröd, varmrökt renkött och brieost från ett jämtländskt mejeri.

En korp kommer flygande och gör en mjuk bevakningssväng över platån. Att spana efter vårfåglar hör också årstiden till. Snösparvarna har redan anlänt till Jämtlandsfjällen och svept fram i flockar med sitt melodiska kvittrande. De lyser i sina vita dräkter och har tidigare kallats snölärkor.

Läs också Bevara vinterns vackra ord

Erika och jag minns också en annan fin vårvintertur till jämtländska Skäckerfjällen. Det var i maj när vårfåglarna kvittrade i fjällbjörkskogen. Vi skidade från Anjan och upp till kallsnö på Onne Tjohkele, Lill-Anjeskutan. Där fick vi sällskap vid barfläcksfikat av en ilsken lämmel som skällde ut oss. Kanske är det en skröna att uppretade lämlar kan dö av hjärtslag, men för säkerhets skull pratade vi ytterst vänligt med det lilla brunbeiga djuret och åkte sen nerför backarna mot vårt tältläger som låg på en större barfläck.

Maj är renkalvningstid. Ta reda på vilka fjällområden du bör undvika för att inte störa. Foto: Erika Enequist

Nästa dag kom försommarens värme när bäckarna bröt fram med vilt vårvatten och löven slog ut i dalen. En naturbevakare på skoter undrade om vi sett renkalvarna längre upp i fjällen. Nej, vi såg inga renar och det kändes bra att inte ha stört dem.

Renarna drar sig upp till fjällen i slutet av april och i maj föds kalvarna. Samerna delar in året i åtta årstider och det sydsamiska ordet för den här tiden är suehpede. Bäst för oss fjällbesökare att då undvika turer nära renarnas kalvningsland, till exempel i Storulvån längre västerut i Jämtland.

Vårvintern kan komma tidigt – ibland börjar snön tina bort i Jämtlandsfjällen redan i mars. Andra år går det fint att åka skidor långt in i maj, speciellt i snörika Skäckerfjällen. Normalt är mars och en stor del av april fin vårvintertid i landets fjälltrakter. I de södra fjällen kan våren komma tidigare men till exempel Grövelsjön, med inlandsklimat och långt till varma havsströmmar, är snösäkert länge.

Snön kan förstås också ligga länge i Lapplands norra fjäll och bäst i höga lägen eftersom dalarna tinar fram snabbare. När snön smälter kan det också bli mycket vatten på isar i hela fjällkedjan. Välj gärna bort turer som går över stora sjöar sent på vårvintern.

Läs också Friluftslivets kåsa – en designikon

Här högt uppe på vår jämtländska barfläck, tar Erika och jag en sista kopp kaffe. Vi njuter av aprilsolen och tänker att vårvintern är en favorit – en brytningstid när naturen vaknar och kroppen pirrar av förväntan.

Fint sällskap på turen. Från 1 mars till 20 augusti ska hunden ­alltid vara ­kopplad på fjället för att inte störa djurlivet. Foto: Lena Hedman

5 TURTIPS I VÅRVINTER

1. MÖT VÅREN I NORGE
Katterjåkk–Unna-Allakas-Cunojavrrehytta (Norge)-Narvik

Skiddagar: Minst 3.
Total sträcka: Cirka 55 km. Dagsetapper: 6–30 km.

Turen börjar med en utmaning: en dagsetapp på 30 kilometer i väderutsatta, men vackra, högfjäll. Starta i Katterjåkk, vid Riksgränsen, med lift en bit upp. Skida söderut i kallsnö längs norska gränsen, upp till tusen meter och ner till STF:s Unna Allakas-stuga. Nästa dagstur är kort och oledad till norska turistföreningens Cunojavrrehytta (beställ stugnyckel i förväg från www.dnt.no). Ta en bonusdag vid Storsteinsfjellet. Sista dagen går oledat utför till Norddalens kraftverk och fortsätt glida nerför den snötäckta vägen. Se vårgrönskan vid fjorden i Elvegård, och fira turen i Narvik.

Tips: Alternativ tur från Unna Allakas tillbaka via Abiskojaurestugan till Abisko tågstation (24+15 km).
Resa: Tåg till Katterjåkk och från Narvik. Taxi/lifta från Norddalen till Elvegård där buss går mot Narvik.
Karta: Fjällkartan BD6

2. KUNGSLEDEN I VINDELFJÄLL
Ammarnäs–Aigert-Serve-Tärnasjö-Syter-Viterskalet-Hemavan

Skiddagar: Minst 6.
Total sträcka: 78 km.
Dagsetapper: 8–19 km.

I Vindelfjällen finns höga fjäll, branta dalar och fjällskog. Starta turen på Kungsledens södra del i fjällbyn Ammarnäs och åk upp till Aigertstugan. På väg till Servestugan går leden tusen meter över havet med vida vyer. Efter stugnatt i Tärnasjön skidar du söderut till Syterstugan och in i den mäktiga U-dalen Syterskalet. Nu är du i Vindelfjällens mest högalpina område där Norra Sytertoppen reser sig 1 768 meter. Efter Viterskalsstugan avslutas turen i Hemavan.

Tips: Fina barfläckar för fika nära raststugan öster om Syterskalet.
Resa: Buss från tåget i Umeå och Östersund. Bussen Lapplandspilen från Stockholm. Fjälltåget från Malmö via Stockholm.
Karta: Calazo Vindelfjällen.

3. RUNDTUR I FYRKANT
Vålådalen-Lunndörren-Vålåstugan-Stensdalsstugan-Vålådalen

Skiddagar: Minst 4.
Totalsträcka: 56 km.
Dagsetapper: 13–16 km.

I Vålådalsfjällen tinar snön tidigt bort. Här kan du kryssa fram mellan barfläckar och koka kaffe i fjällskogen. Spana också efter spår och djur i fjälltrakten, både järv och lo finns här. En rundtur går från Vålådalens fjällstation först till STF-stugan Lunndörren nära den breda U-dalen Lunndörrspasset. Nästa stuga ligger vid Vålåvalen där riporna skrattar på vårvintern. Vidare över fjällsidor till nyaste stugan i Stensdalen med stora fönster mot branta Lill-Stensdalsfjället. Sista etappen ner i gammal skog tillbaka till Vålådalens fjällstation.

Tips: Fira turen på fjällstationen med middag och kaffe vid brasan.
Resa: Tåg till Undersåker och förbokad buss/taxi till Vålådalen.
Karta: Fjällkartan Z53 eller Calazo Vålådalsfjällen.

4. SKIDHELG I HELAGS
Ljungdalen-Helags T/R

Skiddagar: Minst 2.
Totalsträcka: 24 kilometer (plus dagsturer).

Högst söder om Polcirkeln är fjället Helags som reser sig 1 797 meter över havet. En skidhelg startar i Ljungdalen, och några kilometer kortare blir turen för dig som åker bil eller taxi till Kläppen. Lätt är det att skida till Helags fjällstation där du kan njuta av en middag och bastu med utsikt mot höga Helags. Ta en bonusdag (eller fler) och bestig fjället eller bygg en solgrop i snön. Spana efter fjällrävar som finns i trakten.

Tips: Fortsätt turen från Helags till Fältjägarstugan och avsluta i Ramundberget (12+16 km).
Resa: Tåg till Östersund, buss till Ljungdalen. (Buss från Ramundberget till tåget.)
Karta: Fjällkartan Z8 eller Calazo Storlien, Sylarna, Helags & Ramundberget.

URSKOG och VIDA VIDDER
Grövelsjön-Storrödtjärn T/R

Skiddagar: Minst 2.
Totalsträcka: 42 km.
Dagsetapper: 21 km

Längst söderut i fjällkedjan ligger Grövelsjön dit vårvintern kommer tidigt, men snön ligger länge. Skönt att först bo en natt på fjällstationen och ladda upp inför turen. Skida norrut över Långfjället nära tusen meter högt. Glid sedan ner till urskogen i Töfsingdalens nationalpark med upp till 600 år gamla tallar. Vidare i kuperad terräng och med högt läge ligger STF-stugan Storrödtjärn. Ta en bonusdag här och njut av vidderna och vårsolen. Tillbaka samma väg och avsluta i Grövelsjön.

Tips: Dela av turen och bo i Hävlingestugan med bastu, 13 kilometer från Grövelsjön. Drivs av Länsstyrelsen och bokas via webben.
Resa: Tåg till Mora och lokalbuss till Grövelsjön eller Masexpressen direktbuss från Stockholm.
Karta: Fjällkartan W1 eller Calazo Grövelsjön–Rogen.