SVERIGES NATURUM SKA fungera som kunskapscentrum och ingångar till särskilt fina naturområden landet runt. Till exempel har de allra flesta nationalparker sitt eget naturum. I de många gånger specialritade husen finns utställningar med anknytning till området, aktiviteter arrangeras och guidade turer utgår. Här finns möjligheter att komma in och värma sig, ofta kafé, läshörna och kanske en lokal för filmvisning och föreläsningar. En stor del av verksamheten är inriktad mot barn och familjer och ett allt viktigare mål är att nå personer som inte är så naturvana.
– Det handlar om att berätta vad man kan se som är unikt men också hur man beter sig i naturen, om allemansrätten till exempel, berättar Linda Sörnäs som är ansvarig för naturum på Naturvårdverket, den myndighet som godkänner alla naturum.
De flesta naturum drivs av länsstyrelser eller kommuner, ett fåtal även av stiftelser. De är gratis och måste vara det, enligt Naturvårdsverkets riktlinjer.
Landets tre första naturum öppnade 1973, på Gotland, vid Trollskogen på Öland och på Omberg vid Vättern. 50-årsjubileet firas året runt och på landets alla naturum, ofta med aktiviteter ute i naturen. En särskild satsning i år är utställningar om invasiva arter.
– Det är ett väldigt engagerande ämne, säger Linda Sörnäs.
Varför ska man besöka ett naturum?
– Du kommer garanterat att få inspiration som gör att du vill ut och upptäcka naturen själv. Ett tips är att kolla upp det naturum som ligger närmast där man bor, eller dit man är på väg, och se vad det har att erbjuda. Följ dem på till exempel Facebook eller Instagram, så blir du uppdaterad om vad som händer.
Naturum Höga kusten
MITT I VÄRLDSARVET
Utställningar, bibliotek och filmvisning. Ligger mitt i världsarvet Höga kusten i Ångermanland, alldeles invid Skulebergets naturreservat och Skuleskogens nationalpark en mil bort.
Plats: Norr om Docksta vid Skulebergets fot, mellan Härnösand och Örnsköldsvik.
Öppet: April till oktober
I närheten: Högakustenleden. Via Ferrata-klätterleder på Skuleberget.
Naturum Blekinge
FRÅN ÖVERKLASS TILL EN PLATS FÖR ALLA
I Ronneby ligger ett av få stadsnära naturum. I Brunnsparken, med anor från 1700-talet, har den gamla gymnastikhallen från 1891 blivit centrum för naturumets aktiviteter.
Föreståndare för Naturum Blekinge är Robert Ekholm.
– Gymnastikhallen var en väsentlig del i Ronneby brunnspark. Hit kom välbärgade från Stockholm för att bli hälsosamma.
I dag är Brunnsparken en plats för alla. Naturumets fokus är på barn och familjer. Man satsar på interaktiva utställningar men plockar även in den levande naturen i rummet. Akvarium för fiskar och grodor, levande myrlejon, växtbord med mera.
Mycket populärt är bisamhället i genomskinligt plexiglas.
– Vi plockar också in till exempel fjärilspuppor när det är dags för den säsongen. När barnen fascineras när fjärilarna kläcks, kan vi berätta att det är bara att gå ut i naturen så kan man hitta dem själva, säger Robert Ekholm.
Plats: Brunnsparken i Ronneby
Öppet: April–november
I närheten: Brunnskogen har ett omfattande stigsystem, exempelvis barnvänliga Ekorrestigen 1,2 km lång.
Naturum Kosterhavet
VISAR HAVETS INVÅNARE
Har bland annat bildspel, filmvisningar och föredrag om Kosterhavet, och ett klappakvarium där man kan få se några av Kosterhavets invånare. Under sommaren anordnas guidade turer på Kosteröarna och strandexkursioner vid Rörvik, Sydkoster och vid campingen på Nordkoster, samt strandexkursioner på Rossö och Resö.
Plats: Ekenäs brygga på Sydkoster, norra Bohuslän.
Öppet: Februari till slutet av november. Man kan kontakta naturum.kosterhavet@lansstyrelsen.se för besök vid andra tider.
I närheten: Snorkelleder, vandringsleder, Tjärnö akvarium.
Naturum Laponia
PORTEN TILL VÄRLDSARVET
Porten till fyra nationalparker, två naturreservat och nio samebyar. Här får man bland annat lära sig mer om fjällen, skogarna och myrarna, följa årstidsväxlingarna och få insikt i varför renen står mitt i den samiska kulturen. Men också få veta hur man kan upptäcka det 9 400 km2 stora världsarvet på egen hand.
Plats: Udden Viedásnjárgga i Stuor Muorkke/Stora Sjöfallets nationalpark, Gällivare kommun.
Öppet: Hela året.
I närheten: Världsarvet Laponia med nationalparkerna Badjelánnda/Padjelanta, Sarek, Muttos/ Muddos liksom Sjávnja/ Sjaunja och Stubbá naturreservat.
Naturum Tåkern
SPANA PÅ TÅKERNS ALLA FÅGLAR
Här finns utställningar, filmrum, labb, akvarium, kikare att låna. Du kan även prata med kunnig personal om vad som är på gång i naturen just nu. Här finns också barnavdelning för lek och ritande, man kan också lyssna på olika fåglar som finns vid Tåkern och se hur de ser ut.
Plats: Vid Tåkerns naturreservats södra strand, i Glänås besöksområde, Ödeshögs kommun.
Öppet: Hela året.
I närheten: Vandringsled Tåkerns kanal, vassvandring, fågelskådning.
Vålådalens naturum
TIOTUSEN ÅR GAMLA SPÅR
I Vålådalen kan man följa med guider ut på tur, och ett pop-up-naturum kan också dyka upp var som helst i omgivningarna. Naturumet finns också portabelt och visas upp året om bland annat på marknader. Själva naturumet består både av ett upplevelserum, en aktuell temautställning och en modell där man kan lära sig att tyda istidens spår, och en utställning utomhus, med djur (i trä) och fäbodar.
Plats: Bijjie Spädtja/Vålådalens naturum, ligger vid foten av Ottfjället i västra Jämtland.
Öppet: Juni till september, Stängt måndagar.
I närheten: Vålådalens naturreservat är nästan lika stort som Öland. Här finns till exempel Pyramiderna, som bildats av morän och formats av vatten som kom från inlandsisens avsmältning. Dessa får man i dag se på avstånd, liksom omtyckta Blanktjärn, som också har förbud kring själva tjärnen. Naturen och renbeteslandet är fantastiskt att uppleva, men kräver särskilda hänsyn till såväl renskötseln som övrig natur.