Annons

"Den bästa cykelstigen är som en dans"

I I jakten på Sverige bästa stigcykling har Aron Gooch cyklat tusentals kilometer landet runt. Resultatet blev två guideböcker, många utenätter i hammock och ett gäng nya cykelkompisar.

Vackra Bohus-Malmön bjuder havsnära klippcycklling ön runt.
Foto: Aron Gooch

En riktigt bra cykelstig ska vara varierande, lagom teknisk och ha ett underlag som tål att cyklas på. Och dessutom bjuda på fina naturupplevelser, säger stigcykelexperten Aron Gooch.

– Det ska vara bra wow-faktor, ställen där man inte kan låta bliatt stanna. Jag tror att jag har med minst en klippa vid vatten på alla turer.

Få personer har funderat så ingående på bra cykelstig som Aron Gooch, författare och fotograf till guideböckerna Sveriges bästa stigcykling 1 och 2 som kom ut för ett par år sedan. I närmare tre års tid reste han landet runt och letade efter de optimala cykelturerna. Han har kollat kartor, följt upp tips och sociala medieinlägg, kontaktat lokala entusiaster och, inte minst, cyklat och cyklat – ofta guidad av just den bygdens hängivna stigcyklister.

Aron Gooch tröttnar inte på jakten på den ultimata cykelstigen. Foto: Aron Gooch

– Närmare 90 guider har varit med och bidragit till böckerna. Många av dem har jag fortfarande kontakt med. Man kommer varandra nära när man är ute tillsammans en hel dag.

Böckerna har varit budgetprojekt, vid sidan om hans ordinarie jobb som kartograf på Calazo, förlaget som specialiserat sig på genren friluftsliv (och som också gett ur hans böcker om cykling).

– På resorna har jag ofta bott i bilen, kört till området där jag skulle cykla nästa dag, satt upp min hammock och sovit i den. Det har varit billigast och smidigast. Och jag gillar ju att sova ute.

Aron har själv tagit så gott som alla bilder i böckerna – ibland med sig själv på cykel och kameran på stativ. Skrev gjorde han hemma, på kvällarna när barnen gått och lagt sig. En bok var tanken; det blev två. Ettan som täcker landet söder om Dalälven, tvåan som fortsätter norrut.

– Sverige är ett fantastiskt stigcykelland. Efter några års research hade jag 135 jättefina turer … som jag fick ner till 78 i böckerna.

Själv började han stigcykla för 20 år sedan. Aron bodde i södra Stockholm, alldeles intill Nackareservatet som räknas som ett av landets bästa och mest mångsidiga stigcyklingsområden.

– Min fru fick låna några mountainbikes, vi testade och jag blev fast direkt. Några år senare drog jag igång det vi kallar Tisdagsrajd, där alla är välkomna att cykla tillsammans varje tisdagskväll året runt. Den har inte ställts in en enda gång sen starten och pågår fortfarande.

Aron har sedan dess varit chefredaktör för cykelsajten Happyride.se och även gett ut ytterligare en cykelguide: Mountainbike kring Stockholm. Numera hinner han sällan hänga med Tisdagsrajden, men letar fina cykelturer gör han fortfarande.

– Jag älskar att cykla och jag älskar att utforska och upptäcka nytt. Jag blir fortfarande nyfiken på nya ställen, och vill komma tillbaka till områden som utvecklats.

Hovdala naturområde utanför Hässleholm bjuder på skånsk bokskog. Foto: Aron Gooch

I de två Sverigeböckerna tipsar Aron om stigcyklingsområden från ”Skånes sanddyner till Abiskos fjälltoppar”. Alla värda en resa. Alla lagom utmanande för  sin nivå; turerna i böckerna är svårighetsgraderade från grön (enklast) till svart (svårast). Ingen med för många och långa transportsträckor – stig ska det vara.

– Och stigen ska ha rytm. Olika stigar har olika takt och utmaningen är att hitta den takten. Det ska vara som en dans. Då blir cyklingen lätt, fast den egentligen kanske inte är det.

Aron tipsar: 6 fina stigcykelområden

HOVDALA BOKSKOGAR, SKÅNE:

Alla vill ju cykla i bokskog när de är i Skåne och det populära friluftsområdet Hovdala, utanför Hässleholm, erbjuder massor av fin lövskog. Men landskapet erbjuder också allt från sandiga strandstigar till vackra utsiktsberg.

GRÄNNABERGET, SMÅLAND:

Södra delarna av Vättern bjuder på lummiga sluttningar, tvära branter och härliga stigar. Östra sidan, från Gränna ner till Huskvarna, är brantast och har de häftigaste utförsåken. Utgångspunkt: GBOK-stugan ovanför Gränna.

BOHUS-MALMÖN, BOHUSLÄN:

En stig som slingrar sig över granithällar alldeles vid havet nästan hela varvet runt ön. Etapp 8 av vandrarnas Soteleden är också ett spännande cykeläventyr. Men räkna med att behöva lyfta cykeln över stenhuggna klippor då och då.

KOLMÅRDEN, ÖSTERGÖTLAND:

Bland vidsträckta mossar, rara små skogssjöar och vådliga stup väntar spännande stigcykling. Påtaglig vildmarkskänsla utlovas, trots närheten till Norrköping. Sjön Skiren, Jakobsdalsbergen och Jursla MBT-bana är några destinationer att sikta mot.

RÖRBÄCKSNÄS. DALARNA:

Unik kombination av tillgänglighet, där nästan alla kan hänga med och variation, där nästan alla kan hitta utmaningar att roa sig med. Här bjuds tallmohed och slingrig stig, välskyltat och tryggt.  Lederna Vallsjörundan och Kalugapasset är två russin i kakan.

LOFSDALEN, HÄRJEDALEN:

Familjevänlig satsning med enkla fjälleder och bikepark, men också mer avancerad fjällcykling. Stenrutsleden med start vid Västvallen är lätt fjälled där stenar grävts bort, kurvor förstärkts och spänger lagts ut. Cyklisten får uppleva fjällvärlden på det här sättet utan att behöva leda då och då.

Vett & etikett på cykelstigen

Dela stigen

  • Sakta ner och lämna företräde.
  • Hälsa glatt och var överlag den trevligaste personen på stigen.

Cykla med omdöme

  • Undvik alltför blöt eller känslig mark. Myrar och mark med mossa och lavar är extra ömtåliga.
  • Lämna så få spår som möjligt efter dig.
  • Respektera de cykelförbud som finns, och kolla upp lokala regler och bestämmelser.

Respektera djurlivet

  • Stör inte djuren, varken vilda eller tama.
  • Var extra försiktig när du möter ryttare till häst.
  • Till fjälls: håll behörigt avstånd till renar. Kliv av och led om du kommer nära.
  • Stäng grindar efter dig.

Allemansrätten och cykling

  • ”Enligt allemansrätten får du cykla både i naturen och på enskilda vägar”, slår Naturvårdsverket fast. Men du bör anpassa vägval och körsätt för att minska slitage och skador på underlaget.
  • Det finns inget allmänt förbud mot att cykla i motionsspår eller på vandringsleder. Men de är i första hand anlagda för dem som springer eller går, så var beredd att lämna företräde.
  • Kommun och länsstyrelse kan införa särskilda restriktioner och förbud, i spår, leder, skyddade naturområden med mera.
  • Att cykla elcykel ingår inte i allemansrätten. I nuläget får du alltså inte cykla med dem på stigar, leder eller i terrängenutan att fråga markägaren. om lov.
  • Markägare får inte, utan särskilt tillstånd, sätta upp skyltar som förbjuder cykling.
Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF