Annons

Norra entrén till Skuleskogen stängs i vinter

Regeringens budgetnedskärningar till naturvård leder nu till att norra entrén till Skuleskogens nationalpark, vid Höga kusten, stängs i vinter.

Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark är fin att vintervandra.
Foto: Linda Åkerberg

– Redan till i år har vi fått en kraftigt minskad budget. Det var mycket kraftigare neddragningar än vi förväntat oss. Vi måste vara hårdare i våra prioriteringar, säger Torbjörn Enberg, enhetschef för skyddad natur på Länsstyrelsen Västernorrland, till Örnsköldsviks Allehanda.

Turist har vid flera tillfällen berättat om nedskärningarna i budgeten för naturvård och hur det drabbar nationalparker, naturreservat med mera. Under hösten drev STF en kampanj för att få regeringen att lägga mer pengar i budgeten för 2024. Nära  65 000 personer skrev under uppropet. Tillskottet till naturvården 2024 blev dock marginellt. Från 2,2 miljarder 2022 till  1,1 2023 och 1,2 miljarder  2024.

I en intervju i somras sa socialminister Jakob Forssmed, kd, ”Det finns många angelägna saker i budgeten.”

I budgeten fanns även pengar avsatta för att köpa in mer mark att skydda.

– Det är ett mysterium hur länsstyrelserna ska kunna ta hand om ännu fler naturreservat med mindre pengar. Vi förstår helt enkelt inte hur regeringen tänkt. Inför 2023 halverades skötselbudgeten och nu justeras den upp med 7 procent samtidigt som man satsar på att köpa in mer värdefull natur att skydda, sa Maria Ros Hjelm, generalsekreterare Svenska Turistföreningen i samband med att budgeten lades fram.

Skuleskogens nationalpark med sina 3 000 hektar sträcker sig över Örnsköldsviks och Kramfors kommuner. Parken har enligt uppgift flera tusen besökare lockas till parken årligen, sommar som vinter.
Norra entrén har varit öppen i två år, men nu stängs den när snön kommer. Det blir ingen snöröjning den vägen. I stället hänvisas besökare till södra och västra entrén.

– Lite grovt sparar vi 50 000 kronor på bara själva snöröjningen. Då är inte våra persontimmar med att hantera sopor och annat inräknat, säger Torbjörn Enberg till Örnsköldsviks allehanda.