
Det mångåriga samarbetsavtalet mellan de norska och svenska turistföreningarna, DNT och STF, har omförhandlats. Fram till i år hade STF-medlemmar samma förmåner som DNT-medlemmar vid alla DNT:s övernattningsstugor, hytter. Medlemmar i STF kunde också kvittera ut den nyckel som går till DNT:s många obemannade hytter runt om i Norge.
DNT-medlemmar, å sin sida, hade rabatt på de boenden som Svenska Turistföreningen driver i egen regi, alltså främst fjällanläggningar och stugor.
I en ny överenskommelse mellan de två systerföreningarna omfattas enbart ett färre antal boenden i gränsnära fjällområden, främst i Jämtland. För övriga anläggningar kommer det att krävas medlemskap i respektive lands turistförening för att få boenderabatt och för att DNT-nyckel ska kunna rekvireras (STF har inget nyckelsystem för obemannade stugor).
Det tidigare avtalet gav större fördelar för STF-medlemmar i Norge än för DNT-medlemmar i Sverige. STF-medlemmar fick tillgång till nästan 600 hytter i Norge medan medlemsförmånen för DNT-medlemmar enbart omfattade cirka 50 svenska boenden. Medlemsrabatten var också större i Norge än i Sverige.
I det nya avtalet blir rabatten nu hundra kronor, norska eller svenska, när medlemmar i respektive förening bokar boende på andra sidan gränsen. Det innebär i de allra flesta fall en lägre rabatt än tidigare för svenska medlemmar i norska hytter.
Enligt uppgift till Turist är en annan bakgrund till att villkoren i Norge nu stramas åt, skillnaden i pris för medlemskapet i de båda föreningarna. Det har förekommit att såväl norrmän som utländska besökare tecknat medlemskap i STF (till ett lägre pris) i stället för i DNT, eftersom de ger samma boendeförmåner på de norska hytterna.
Cecilia Tengroth är STF:s chef för Föreningsutveckling. Hon är glad över att ha en ny överenskommelse på plats.
”För att skapa rättvisa och hållbarhet har vi nu enats om ett nytt avtal som ger medlemmar förmåner på ett begränsat antal boenden i gränsområdet mellan Sverige och Norge”, skriver hon i ett mejl till Turist och konstaterar där att det nya avtalet omfattar de DNT-stugor som varit mest efterfrågade av STF-medlemmar, vilket har varit en viktig punkt i diskussionerna med den norska föreningen.
Det nya avtalet börjar gälla den första maj. Fram till dess gäller inga gränsövergripande medlemsförmåner (förutom några få undantag, se faktaruta nedan). Ytterligare och mer detaljerad info om de nya reglerna kommer att finns på SFT:s respektive DNT:s webbplatser.
Kort om Den Norska Turistforening, DNT
- Startade 1868, och var en förebild när Svenska Turistföreningen grundades 17 år senare, 1885.
- Har över 300 000 medlemmar (jämfört med STF:s 195 000).
- Ett förbund av 56 självständiga medlemsföreningar (till skillnad från STF som är en central föreningen).
- Det är medlemsföreningarna som, till stor del på ideell basis, ansvara för och driver DNT:s 590 hytter, övernattningsstugor och fjällstationer, runt om i landet.
- Hytterna delas upp i betjente – bemannade med matservering och annan service, selvbetjente – obemannade men med butik för proviant, och ubetjente – där du själv tar med proviant.
- Alla ubetjente och många selvbetjente hytter öppnas med hjälp av DNT:s standardnyckel som medlemmar kvitterar ut före turen.
- Ett årsmedlemskap i DNT kostar 835 kronor (26–66 år). Medlemskap i STF (26–74 år) kostar 375 kronor.
- Läs mer på hemsidan: Dnt.no.
Norska hytter med STF-förmåner:
- Svukuriset – Dalafjällen
- Nedalshytta, Storerikvollen, Schulzhytta, Ramsjøhytta, Græslihytta, Kjølihytta, Bjørneggen, – i områden som gränsar till Jämtlandsfjällen
- Sulitjelma fjellstuge – Sulitelmafjällen
- För den som bokat och betalat hela sitt boende före den 31 mars gäller de gamla villkoren i alla DNT-hytter under 2025. Fram till 1 maj gäller även de gamla villkoren i Storerikvollen, Schulzhytta, Ramsjøhytta, Græslihytta, Kjølihytta och Bjørneggen.