Annons

Strandskyddet: "Avgörande för friluftslivet"

Frilufts- och naturskyddsorganisationer svarar på regeringens förslag att undanta mindre sjöar och vattendrag från strandskyddet.  "Dessa miljöer är avgörande för det enkla friluftslivet", påminner Svenskt Friluftsliv.

STF:s Stora Sjöfallsstugan, vid sjön Langas, byggdes 1890. I dag skulle strandskyddet ha satt stopp - och dispens hade knappast ha givits.
Foto: STF

Regeringen går vidare med ett tidigare utredningsförslag att undanta landets minsta sjöar och vattendrag – mindre än en hektar och smalare än två meter – från nu gällande strandskydd. Ett delproposition om detta är nu ute på remiss.

– Ett viktigt steg i liberaliseringen av strandskyddet, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari i ett pressmeddelande.

Svenskt Friluftsliv, en samarbetsorganisation där Svenska Turistföreningen ingår, är kritisk till förslaget. Små sjöar och smala vattendrag utgör en stor del av landets vattenmiljöer och att undanta dem från strandskyddet minskar allmänhetens möjligheter att njuta av naturen där, hävdar organisationen i sitt remissvar. Det kan få stora negativa effekter på friluftsrörelsens verksamheter.

– Små sjöar och vattendrag är avgörande för det enkla och tillgängliga friluftslivet, särskilt för friluftsovana, barnfamiljer, skolor och äldre, skriver Svenskt Friluftsliv.

STF ställer sig bakom Svenskt Friluftslivs åsikter men efterfrågar också, i sitt yttrande till regeringen, förslag där skyddet differentieras. Det skulle innebära  att strandskyddet blir mindre strikt än i dag i glesbygd och mindre begyggda områden men snarare stärkts i områden med högt exploateringstryck.

– Det behövs större möjligheter att utveckla och etablera turistiska verksamheter i strandnära lägen, skriver STF och konstaterar att ”dessa verksamheter kan i realiteten förbättra tillgängligheten också för det rörliga friluftslivet genom att stigar, leder och stränder hålls öppna.”

Naturskyddsföreningen lyfter i sitt remissvar tidigare kritik som räknar med att den föreslagna förändringen skulle ta bort naturskyddet för 5–10 procent av Sveriges yta, ”vilket kommer att skada den biologiska mångfalden allvarligt”, skriver föreningen. Föreningen hänvisar även till förslagets påverkan på allemansrätten.

– Möjligheten att kunna bada och vandra längs strandkanten, oavsett om det är en stor eller liten sjö, är en viktig frihet för det svenska folket. Det är märkligt att regeringen vill inskränka den, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén i ett pressmeddelande.

Regeringen vill ge länsstyrelserna en möjlighet att införa skydd även vid mindre vatten ”men bara om de har särskild betydelse för strandskyddets syften”. Förslaget om mindre sjöar och vattendrag ingår i en mer övergripande proposition om strandskydd som ska presenteras i början av 2025. Syftet med propositionen är att göra strandskyddet mer ändamålsenligt och öka acceptansen för regelverket, enligt regeringen.