Annons

Eldmat – Erics guide till snabb och enkel matlagning över lägerelden

Redo att gå vidare från grillkorven? Gör upp eld och laga egen mat över lågorna, eller sätt åtminstone på kaffepannan.

Eldmat Eric Tornblad Ida Olsson

Lägerelden upphör aldrig att locka: värmen, doften, känslan av trygghet – och möjligheten att få varm mat och dryck. Just nu är den öppna elden särskilt het i matlagningsvärlden. Proffskockarna steker, grillar och röker över eldar av alla de slag.

Men lägereldsmat behöver inte vara krånglig. Tvärtom. I stora grytan ryms allt-i-ett-mat för många. På stekhällen wokar du snabbt både grönsaker och kött. Att det ska vara enkelt, och gå fort, är själva grundtanken i kommande kokboken Eldmat, av friluftskocken Eric Tornblad och fotografen Ida Olsson.

– Lättillgängliga råvaror, få steg och utan avancerad utrustning. Inga måsten. Och det är helt okej att fuska, säger Eric.

Ett bra tips är att förbereda hemma. Skala och skiva, marinera och förkoka, packa om och mät upp… och gör nästan färdigt.

– Ta med kokt potatis som du värmer på galler över glöden. Snabbt och gott.

Läs också Tyresta nationalpark - Stockholms egen urskog

Glöm också det där att du alltid måste vänta på glöden. Sätt grytan eller stekhällen över elden och låt flammorna göra jobbet.

– Att göra upp eld tar fem minuter. Men det tar minst en halvtimme att få en bra glöd, och den varar inte alltid så länge.

Eldmat Eric Tornblad Ida Olsson
Friluftskocken Eric Tornblad och fotografen Ida Olsson på hajk under arbetet med boken Eldmat.

Den snabba elden kräver sin teknik – och torr ved. Ha med några riktigt torra vedträn i ryggsäcken, gärna redan späntade. Är ni flera på turen så låt alla bära lite ved var, så blir det inte tungt. Och glöm inte tändmaterial.

– Näver, färdiga tändpåsar eller en tom toarulle där man stoppat in lite toapapper och skofett. Det är inte så noga, huvudsaken är ju att man får upp eld, och att man sen får en fin stund vid elden.

Grytan: Matlagningens moder

Kring grytan samlas vi, myser och umgås. Mat i gryta räcker åt många och kan varieras i det oändliga. Grytmat håller sig också varmare än stekt – och är därmed särskilt njutbar utemat under årets kallare årstider. Gör en färdig grytbas för att snabba på matlagningen, och var generös med vätska så att inte maten bränner vid. Det finns två typer av grytor för utemat. De tyngre i gjutjärn håller värmen och är utmärkta att steka och baka i. De i rostfri plåt eller aluminium vinner på att de är lätta men kan inte ställas direkt på glöden.

Eldmat Eric Tornblad Ida Olsson
Lock och en stadig hänkel att hänga och bära i ska på friluftsgrytan, oavsett material.

Pinnen: Mer än bara korv

Att grilla med pinne är lägereldsmatlagning där du kan experimentera. Prova lövbiff eller tofu eller varför inte äppelklyftor. Pimpa gärna pinnbrödet med iblandad riven ost och oregano. Att tälja sin egen pinne är roligt. Använd helst färsk ved så att den inte tar eld när du håller den över glöden– eller ta med köpta grillpinnar i metall (de är ofta teleskopiska för att gå ner i ryggsäcken).

Läs också "Kombucha är magmedicin som smakar gott"

Eldmat Eric Tornblad Ida Olsson
Häng inte köttet för nära elden!

Folien: Hajkbomben lever

Åh, att få öppna ett ångande folieknyte med väldoftande lax, kokt potatis, grädde och färska örter! Det smarta med foliepaket är att de går att förbereda i förväg. Har du känsliga råvaror och det är varmt ute, kan du frysa hela paketet hemma. Då kyler det sig självt och har tinat lagom tills du ska äta. Använd tjockare grillfolie för att undvika hål. För att paketen inte ska läcka tillsätter du eventuell vätska precis innan du lägger det i glöden.

Eldmat Eric Tornblad Ida Olsson
Välj grillfolie – vanlig aluminiumfolie går lätt sönder.

Kaffepannan: Självklar på dagsturen

Med kaffepannan kommer det livslånga sökandet efter det bästa sättet att koka bönorna på. En säger koka upp tre gånger, en annan att det aldrig får börja koka. En rågad matsked kokkaffe per kaffekopp (1,5 dl), plus en rejäl matsked för kannan är en grundregel – och så en liten glödbit (eller skvätt kallt vatten) på slutet för att sumpen ska sjunka.

Läs också Den årliga vintervandringen i Skåne, en 20-årig tradition på Kullatorpet

Eldmat Eric Tornblad Ida Olsson
Vedköket: ett hopfällbart kök som eldas med kvistar, pinnar eller kottar. Skadar marken mindre och kräver mindre bränsle än en vanlig eld. Kan ersätta gasköket på skogsturen.

Stekhällen: Enkelhet vinner

En plåtskiva på tre ben – och dess snillrikhet ligger i att den såväl kan steka och woka som baka tunna bröd och pizzor. Tipset för att få stekt, och inte kokt, mat är att inte lägga i så mycket åt gången.
Gör gärna en liten eld under en stor stekhäll: Tillaga i mitten och flytta det färdigstekta ut mot sidorna efter hand. De stora stekhällarna är inget du vandrar långt med. Hällar av en mattallriks storlek passar däremot utmärkt i ryggsäcken.

Eldmat Eric Tornblad Ida Olsson
Stek fintärnad potatis först och sedan köttet. Glöm inte handskarna – ett par rejäla läderhandskar är bra att ha med för all matlagning över öppen eld.