Annons

Gränslösa fjäll

Stora delar av fjällkedjan delar vi med Norge. Upptäck ett spännande gränsland! Turist tipsar om fyra fina turer mellan fjällstugor och hytter

Vaimokstugan.
Foto: Göran Forsell

1.VÄSTJÄMTLAND & TRØNDELAG RUNT SPETSIGA SYLMASSIVET

Ekorrpasset. Foto: Foto: Lena Hedman

Som ett pampigt stenslott reser sig Sylarna – med tinnar och torn på båda sidor gränsen. Högsta toppen, Storsylen 1 762 m ö h, ligger i Norge och från norska sidan ser massivet än mer imponerande ut. På turen runt berget kan du äta gott på fjällstationer och hålla packningen lätt.

TURTIPS: Från Storulvån vandrar du till Sylarnas fjällstation vid foten av massivet där glaciärer lyser vita. Dag två inleds med vy mot topparna Slottet och Templet. I vindutsatta Ekorrpasset visar ett renstängsel var gränsen går, innan leden tar dig ner till Nedalshytta vid Nesjøen. Etapp tre, 23 kilometer, går till mysiga Storerikvollens fäbodvall, med vad över Fiskåa och utsikt över Essandsjøen. Nästa dag korsas gränsen igen till Blåhammaren fjällstation där butiken säljer proviant att laga till. Därefter är det en lätt tur utför tillbaka till Storulvåns fjällstation.

LÄNGD: 84 kilometer. Dagsetapper 12-23 kilometer.

VANDRINGSDAGAR: 5 (Storulvån,  Sylarna, Nedalshytta, Storerikvollen, Blåhammaren, Storulvån).

KORTARE TIPS: Gå från Sylarna direkt till Storerikvollen, 19 kilometer.

Kanske liftar du från parkeringen nära hyttan (eller tar taxi till buss i Ås/Tydal) till Trondheim vid fjorden.

BO I NORGE: Beställ norsk stugnyckel på Dnt.no – läs mer i faktaruta.

TA DIG HIT: Dag- och nattåg går söderifrån till Duved alt Enafors, busstransfer till Storulvån.

FJÄLLKARTA: Lantmäteriet Z6 eller Calazo Jämtlandsfjällen.

2. GAMLA SULITELMALEDEN, KVIKKJOKK INTE HÖGST MEN ÄLDST

Vaimokstugan. Foto: Göran Forsell

Vandra västerut i frodiga Tarradalen/ Darrevuobme. Åk båt i deltat, passera gamla fjällhemman och njut av vyerna. Här har vandrare gått sedan slutet av 1800-talet på väg mot Sulitelma/Sulidälbmá, som man då trodde var Sveriges högsta berg.

TURTIPS: Från Kvikkjokk fjällstation tar du båten in i deltat. Fortsätt Padjelantaleden vidare in i Tarradalen/Darrevuobme och bo i Njunjesstugan eller gå direkt till Tarrekaise.

Ta leden med bro över älven och titta in i lilla Tarraälvshyddan som är STF:s äldsta från 1889. Lång etapp på 22 kilometer (17,5 från Tarrekaise) i stenig terräng till Vaimokstugan vid en turkos sjö. Kuperad vandring till Pieskehaurestugan med magisk vy mot Sulitelma/ Sulidälbmá med högsta toppen Suliskongen (1 908 meter över havet) på norska sidan. Fortsättleden in i Norge till trivsamma Muorkihytta eller gå direkt till Lomihytta (28 kilometer) vid en stor reglerad sjö. Kort etapp ner till samhället Sulitjelma.

LÄNGD: 90 kilometer. Dagsetapper 4–22 (alt 28) kilometer.

Vandringsdagar: 5–7 (Kvikkjokk, Njunjes alt Tarrekaise, Vaimok, Pieskehaure, Muorki, Lomi, Sulitjelma).

KORTARE TUR: Gå från norska Sulitjelma tur och retur till Muorkihytta (32 kilometer) och gör dagsturer i gränsfjällen. Stanna en extra dag i Fauske vid fjorden.

BÅTTUR: Info på Battrafikikvikkjokk.se.

TA DIG HIT: Tåg till Murjek och buss till Kvikkjokk. Från norska Sulitjelma går buss till Fauske med tågstation.

FJÄLLKARTA: Lantmäteriets BD14 och BD9.

3.VINDELVAGGILEDEN I VÄSTERBOTTEN VANDRA VID VINDELÄLVEN

Vindelälven. Foto: Lena Hedman

Vindelvaggileden är en samisk flyttled och en gammal handelsväg till Norge. Från Ammarnäs färdades bönder till norska marknader för att sälja skinn. Du vandrar invid Vindelälven/Vidduoljiännuo i en grön dalgång med respektingivande branter och spännande kulturhistoria.

TURTIPS: Starta vid Höbäcken norr om Ammarnäs. Invid den forsande och slingrande älven ligger länsstyrelsens stugor på rad, den första vid Rävfallet. I Vitnjul finns två stugor i öst och väst. Fortsätt i älvgrönskan och bo fint vid Mankeforsen, i Dalavardo och Vindelkroken nära gränsen. Vänd åter, eller gå in i Norge via Virvasshytta till Krokstua eller bo på Krokstrand fjellpark.

LÄNGD: Tur och retur till Vindelkroken cirka 10 mil. Dagsetapper 8-12 kilometer. Eller gå vidare 11+25 kilometer till Krokstrand.

VANDRINGSDAGAR: 7–10

(Ammarnäs/ Höbäcken-Rävfallet- Vitnjul-Mankeforsen-Dalavardo- Vindelkroken. Ta samma väg tillbaka eller fortsätt in i Norge till Virvasshytta och Krokstua).

KORTARE TUR: Gå från Höbäcken direkt till Vitnjul. Tillbaka till Rävfallet och ta Kungsledens höga väg väster om älven till Ammarnäs. Totalt 45 kilometer.

BOENDE: Stugorna utmed Vindelvaggileden drivs av länsstyrelsen i Västerbotten och kan inte förbokas. Nyckel behövs dock, och hämtas på Ammarnäs livs i Ammarnäs.

Info på Vindelfjallen.se.

TA DIG HIT: Buss till Ammarnäs från tåg i Östersund och Umeå. Taxi till Höbäcken. Från norska Krokstrand går buss till Mo i Rana med tågstation.

FJÄLLKARTA: Calazo Vindelälven.

4.ABISKO- OCH NARVIKSFJÄLLEN GLACIÄRFJÄLL OCH FJORDKÄNNINGA

Narvik- och Abiskofjällen.

Upplev Abiskofjällen bortom Kungsleden med mytomspunnen fjällstuga och en led som öppnar sig mot norska högfjäll i väster. Här är det nära till fina fjorddalar, kanske stannar du några dagar extra i Norge.

TURTIPS: Start på Abisko fjällstation. Kungsledens första etapp går invid sjön Ábeskojávri till Abiskojaure fjällstuga invid branta Giron. Ta av på leden västerut och gå 24 lättvandradekilometer till Unna Allakas nära norska gränsen. Under andra världskriget var stugan en bas för norska motståndsrörelsen.

Passera ett stort gult gränsröse och gå några kilometer till Cunojávrihytta med sjöläge. Vandra norrut i en brant dalgång med glaciärprydda fjäll till Hunddalshytta. Fortsätt till Katterat och ta tåget till Sverige, eller spektakulära Ofotbanen till Narvik och njut av fjorden och goda fiskrätter.

LÄNGD: 71 kilometer. Dagsetapper 5–24 kilometer.

VANDRINGSDAGAR: 5 (Abisko, Abiskojaure, Unna Allakas, Cunojávrihytta, Hunddalshytta, Katterat).

KORTARE TUR: Ta bilvägen från Narvik till Elvegård/Norddalen och vandra från dammen öster om Norddalen en mil till Cunojávrihytta.

Gör dagsturer i gränsfjällen. Njut fjordliv i Elvegård eller i Narvik.

TA DIG HIT: Tågstationer i Abisko, Narvik och Katterat. Till Elvegård/ Norddalen kommer du med egen bil eller buss/taxi från Narvik.

FJÄLLKARTA: Lantmäteriets BD6.

Så bor du Norge
  • En ”betjent” hytte har servering och boende under säsong, ungefär som svenska fjällstationer.
  • En ”ubetjent” hytte är obemannad men öppen stor del av året och med självhushåll. En ”selvbetjent” hytte har även proviantförsäljning.
  • För boende i obemannade stugor krävs en nyckel som ger tillgång till 550 hytter i hela Norge. Den beställs i förväg från DNT (Den norske turistforening) på Dntbutikken.no. Medlemskap i DNT eller STF krävs.
  • STF-medlem har rabatt på DNT:s boenden.
  • Mer info på Dnt.no.
Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF