LILLHÄRDAL: Spelpipan, folkflöjten som den ibland kallas, är ofta en rak flöjt med sex hål. Ett uråldrigt instrument som finns i hela världen, men inte sällan har en stark lokal koppling. Ta till exempel härjedalspipan, gjord av tät gran som vuxit långsamt på mager Härjedalsmark – och som räddats åt eftervärlden av entusiastiska flöjtmakare som svarvat pipor hemma på gården.
–Min flöjt är byggd av Oskar Olofsson i Lillhärdal utanför Sveg, säger Emma Grut från Östersund som i somras blev utsedd till riksspelman på just härjedalspipa.
Hon, som började som jazzmusiker på saxofon, uppskattar pipans speciella klang och en skala som svävar mellan dur och moll.
–Det är något andligt över den, med en ton som själva skogens sus, säger hon.
Med hjälp av äldre lokala spelmän har Emma varit med och tecknat ner en traditionell låtskatt, speciell för härjedalspipan. På Folk flute academy i Haverö utanför Ånge håller hon också sommarkurser i pipspel.
–Intresset ökar och det är jätteroligt. Flöjten är lätthanterlig och det går snabbt att lära sig grunderna. Den är ett bra sätt att komma in i folkmusiken. •
Psst. Här kan du lyssna på härjedalspipa.