1. Våtmark – en djupdykning i grunda vatten, Anna Froster, Bonnier Fakta
För den som gillar både saftigt och sakligt
Våtmarken har gjort en resa. Från helgad offerplats och uppskattad slåtteräng, via oproduktivt sumphål som snarast bör torrläggas, och vidare mot dagens insikter om klimatviktig naturmark för artrikedom och mot såväl översvämning som torka. På denna resa tar oss biologen, författaren (och Turistskribenten) Anna Froster, tillsammans med naturfotograferna Roine Magnusson och Patrik Larsson – genom seklen, ut över landet och ner i torven och gyttjan. Vi läser om katastrofal torrläggning av Hornborgarsjön, om hur den mytiska svarta storken, odinsvalan, försvann från vårt land, om våtmarksaktivister, mossdetektiver och permafrostforskare. Naturskyddsföreningen står bakom boken och nog förstår läsaren att utan våtmarker blir livet torftigare – inte bara för planeten utan för var och en av oss.
2. Snö – en historia. Sverker Sörlin, Volante förlag
Personligt av en som bjussar på kunskap
Snöängel. Ska han skriva en bok om snö, då ska den börja med ordet ”snöängel”. Det har Sverker Sörin, författare, idéhistoriker och professor i miljöhistoria, alltid tänkt. Och nu gör han det. Sörin är passionerat fascinerad av snö. Som fluffig, vit materia javisst, men också hur fenomenet snö kan förstås – som historia, ekonomi och politik; kemi och meteorologi, ja även konst och musik, skriver han. Och så berättar han om allt detta, och mer därtill. Lärorikt och lärt, men också kärleksfullt och med ständig fascination för det som på lulesamiskan ska kunna beskrivas med över 300 olika ord (Sörlin hänvisar till etnologen Yngve Ryd som intervjuat renskötaren Johan Rassa och hans hustru Ibb-Anna i Jokkmokk).
3. Upplevelser i Sveriges natur, Erik Hansson. Polaris
Det mesta om det bästa landet runt
32 utvalda och särdeles spännande naturområden, från Abisko i norr till Stenshuvud i söder. Dessutom guider med information och upptäckartips om allt från fåglar, svampar och dagfjärilar till naturfotografering och snorkling. Han tar ett brett grepp om landets naturupplevelser, Erik Hansson, skribent och chefredaktör för Natursidan.se. En av landets största sajter för naturjournalistik. I boken, som blivit utvald till Världsnaturfondens ”Årets pandabok 2025”, är folkbildarambitionen tydlig liksom lusten att få ut oss alla på upptäcktsfärd i skog och mark. Informationen är lätthanterlig, tipsen konkreta och entusiasmen smittande. ”Tanken med den här boken är att få dig se naturen som ett mål i sig”, skriver Erik Hansson. Det är också politik.