Marie har hittat en v-ringad tröja ”som får halsen att se längre ut”. Prerna snurrar runt framför spegeln i en klockad ullkappa och Oskar fyller på förrådet av slipovers. De har alla hittat till Hornsgatans omtalade secondhandkvarter på Södermalm i Stockholm, förra året listat av internationella Time Magazine som en av ”världens hundra bästa platser ”.
Butik efter butik radar upp sig på Hornsgatan. Flera ligger vägg i vägg men de trillar också in på sidogatorna och vidare till nästa kvarter med begagnade kläder, skor, smycken, väskor, prylar, möbler, mattor och böcker. Här finns alltifrån de mest exklusiva klädmärkena som Armani och Gucci till basplagg från lågpriskedjorna, designmöbler från sextiotalet, böcker och allsköns husgeråd. En del butiker är charmiga hål i väggen medan andra fyller flera rum, närmast som andrahandsvaruhus.
Mikaela de Verdier, som driver Em´s Second Hand, slår fast att hållbarhetsentreprenörerna i området snarare är kollegor än konkurrenter:

– Vi har ju helt olika saker och pro filer och om kunderna inte hittar rätt i en butik kan vi tipsa dem om någon av de andra.
Tillsammans med Stina Löving och Therese Forsberg på Slow Fashion Hub har hon myntat konceptet ”Slow Fashion District” och samlat andrahandsbutikerna runt Hornsgatan under ett gemensamt paraply, komplett med en modegala för hållbart mode.
Turist har botaniserat från öst till väst i Stockholms hetaste secondhandkvarter och tipsar samtidigt om andra pärlor som du inte får missa på vägen.
Artikel2
Brett utbud för god sak
Peter Myndes backe 8
Artikel2 har en lång historia, tidigare under namnet Emmaus, och överskottet går till organisationens sociala arbete på hemmaplan och i ockuperade Västsahara. Utbudet är brett och loppisliknande. Här finns kläder, böcker, leksaker, husgeråd och sportutrustning. Kaffebryggare och brödrostar står på rad, flanellskjortorna går för en hundring och de billigaste plaggen ligger under femtiolappen.
Strax intill: Titta in på Seriegalleriet med utställningar och försäljning av originalteckningar signerade serieskapare som Jan Lööf, Sara Granér och Jan Stenmark. Sankt Paulsgatan 14.
Apans Second hand
Tänk Paris Hilton
Peter Myndes backe 8
Apans ligger vägg i vägg med Artikel2, men här är utbudet betydligt mer nischat. Klientelet är ungt och kläder, skor och accessoarer trendiga. Jeansen är lågmidjade, topparna croppade och kjolarna korta, med tydlig inspiration från början av 2000-talet och den stil som går under beteckningen ”Y2K” (tänk Paris Hilton, Britney Spears och Lindsay Lohan). En paljettbeströdd tubtopp för 190 konor är typisk, men det finns också dyrare märkesplagg.
Strax intill: Andlig spis? Maria Magdalena kyrka från 1600-talet ligger nära och på kyrkogården vilar bland andra Evert Taube och Erik Johan Stagnelius. Bellmansgatan 13.
Napoli Centrale
Armani och fotbollströjor
Sankt Paulsgatan 3
More is more i den här butiken, specialiserad på italienskt mode. Det är färgglatt, mönstrat och gott om skinn, päls och kashmir. Ägarna åker till Italien på inköpsrundor och kommer hem med till exempel ett par vita jeans från Dolce & Gabbana för 599 kr och en Armanikavaj för 1 500 kr. Napoli har också en specialsektion med klassiska fotbollströjor från en rad landslag och klubbar som Inter, Manchester United, Parma, Chelsea och Juventus.
Strax intill: Maxa den italienska känslan med lyxig gelato, tillverkad från grunden på glasskaféet Aryam i porten intill. Sankt Paulsgatan 3.

Slow Fashion Hub
Nav i vintagekvarteren
Hornsgatan 29C
Samlar två secondhand-butiker och en re-designer, men bjuder också in andra hållbarhetsentreprenörer på tillfälliga popup-platser. De vänder sig inte i första hand till ”loppisrävar”, men till dem som vill fynda andrahand utan att behöva gräva sig fram. Vintage Vitalité och Em´s Second Hand satsar på skandinavisk design som Rodebjer och Acne, liksom godbitar från lågpriskedjorna. Stina Loving skapar nytt av gammalt och hyr ut garanterat personliga galablåsor.
Strax intill: Mariatorget inbjuder till vila för trötta fötter, med fontänen från 1903 i mitten, flankerad av parkbänkar och folkliv. Torget rymmer också skulpturer som Snöklockan, den första i Stockholm som restes enbart som konstverk, inte för att hedra någon känd person.
Replace Fashion
Söders gömda skatter
Hornsgatan 40
Blandat men noga utvalt är melodin på Replace Fashion. Här ska finnas något för alla stilar och bankkonton. Äldre Gucci samsas således med förra säsongens Gina Tricot. Både tonåringar och äldre kunder hittar hit, och ungefär hälften är turister. Ett tag kom förvånansvärt många besökare från Kina, efter ett tips på sociala medier som spreds just bland de kinesiska turisterna. Men de som lämnar in kläder är oftast Södermalmsbor som, enligt ägaren Anna Andersson, sitter på ”guldgruvor”.
Strax intill: Tårtan Café bjuder på hembakat, ombonad stämning och kulturhistoria – här spelades nämligen kultförklarade barnprogrammet Tårtan in på 1970-talet. Hornsgatan 32

Stockholms Stadsmission
Stajlat och färgkoordinerat
Hornsgatan 58
Stadsmissionens flaggskeppsbutik är ett slags ”loppis chic” med den sedvanliga blandningen av prylar, böcker, möbler och kläder men med färgkoordinerad skyltning och pocketböcker uppdelade efter genre. Det finns gott om mattor, kuddar och andra textilier och sannolikt god chans att få med sig prisvärda fynd. Överskottet går dessutom till Stadsmissionens arbete med hemlösa och stöd till andra socialt utsatta grupper.
Strax intill: Vid Mariatorget ligger inte bara Sveriges, utan Skandinaviens största utbud av … möbelband! Missa inte anrika och nördiga Folckers som har sålt fransar, tofsar och band sedan 1890. Hornsgatan 52.
Wigerdahls värld
Noga utvald design
Krukmakargatan 14
Designmöbler och prylar från 1940- till 70-tal. Mats Wigerdahl har drivit stället i trettio år och det är lite som att kliva in i en möbelutställning. Ett bord är uppdukat med en av Stig Lindbergs serviser och ovanför en 1950-talsbyrå hänger en väggrelief ur Lisa Larssons serie Biskopar. Ikeafåtöljen Hugo från 1965, en av Wigerdahls favoriter, är uppfräschad med ny brun sammetsklädsel. Det här är en butik för finsmakare, med priser därefter.
Strax intill: Stockholms Fotoantikvariat är ett hål i väggen med fotoutställningar och unika fotoböcker av stjärnor som Irving Penn och Henri Cartier- Bresson. Torkel Knutssonsgatan 31.
Judits Second Hand + Herr Judit
Klassiker för dam och herr
Hornsgatan 75 + 65
Judits Second Hand är en klassiker, etablerad på Hornsgatan sedan över 30 år. När vi frågar om exempel på plagg som kännetecknar butiken blir det bland annat en vintagekappa från Yves Saint Laurent och en glansig kavaj från House of Dagmar ur en av de senaste kollektionerna. Priserna på de plaggen ligger mellan 2 000 och 3 500 kronor. Men misströsta ej om plånboken är grund, det finns även mindre högprofilerade märken.
Herr Judit (med en annan ägare) vänder sig, som namnet avslöjar, till män och har en liknande profil – noga utvalt och både äldre och nyare – men med mer fokus på italienska märken. Här går det att hitta en t-shirt för att par hundra, men också en glittrig kortärmad från Versace för 3 499 kr.
I närheten: Kläder och prylar går som bekant inte att äta. Det gör däremot Lao Laos ljuvliga kinesiska crepes jianbing, den rostade ankan, sötpotatisnudlarna och grillad aubergine. Ett stenkast från Judits på Hornsgatan 63.

Beyond Retro
Maxad kedja
Brännkyrkagatan 82
Känslan är överväldigande. Ögonen dras automatiskt till en enorm vit tyllkjol, vidare till rosa balklänningar och rader med mönstrade toppar, men det finns också massor med jeans, stickade pullovers, jackor, kängor och cowboyboots. Bland mycket annat. Beyond Retro är stort, maxat och något så ovanligt som en kedja med andrahandsbutiker. Den första öppnade i Storbritannien 2002 och sedan följde Sverige och Finland. Kläderna kommer dels från internationell insamling, ibland uppköpta gamla lager, dels från privatpersoner som lämnar in.
Strax intill: Skinnarviksparken stoltserar med magisk utsikt över Riddarfjärden och är – om vädret tillåter – en perfekt plats för picknick.
Ruth och Raoul
För festernas fest
Hornsgatan 116
Det märks när det lackar mot Nobelfest på Ruth och Raoul. Men den här lilla, charmiga butiken klär inte bara Nobelgäster. Du kan gå härifrån iförd damasker, cylinderhatt och fluga eller i en vit drömklänning i siden och spets med en rävboa runt halsen. Du kan också – med lite tur – dyka på ett plagg av den japanska designern Kansai Yamamoto som klädde David Bowie på 1970-talet. Ruth och Raouls vintage går tillbaka så långt som till förra sekelskiftet och avverkar sedan årtionde efter årtionde. Stamkunderna håller koll på sina favoriteror. Det här är ren kärlek till kläder, skor och accessoarer.
Strax intill: Kika över gatan och botanisera på Nordens största kikarebutik. Gunnar Olsson Foto är ett mecka för såväl fågel- som stjärnskådare. Hornsgatan 91.
Mer andrahand på och runt Hornsgatan
- Siv & Åke (kläder) Sankt Paulsgatan 20
- STHLMGRÖN (kläder) Swedenborgsgatan 3
- Green Little Heart (blandat nyproduktion och begagnat) Swedenborgsgatan 2
- Brandstationen (blandat nyproduktion och begagnat) Hornsgatan 64
- Oddly Reloved (barnkläder) Brännkyrkagatan 49
- Broadway & Sons (kläder) Hornsgatan 64B
- Humana Second Hand (kläder) Timmermansgatan 23
- Uppåt Väggarna (kläder & prylar) Rosenlundsgatan 1
- Brocante (kläder, prylar, möbler) Hornsgatan 71
- Myrorna (kläder, prylar, möbler) Hornsgatan 96
- Skyddsvärnet (kläder & prylar) Hornsgatan 121
MJ Retro (vinylskivor, prylar, smycken) Hornsgatan 153 - Mickes serier, CD & vinyl (vinylskivor& CD) Långholmsgatan 20
Vintage eller secondhand?
En tumregel för att ett plagg ska få kallas vintage är att det har minst 25 år på nacken, men en del menar att det krävs 40–50 år. Vintage förknippas också med plagg som är i relativt gott skick, och av god kvalitet. Secondhand betyder rätt och slätt begagnat, oavsett ålder och skick.