Annons

Hovdala i Skåne lockar till vandring

Spännande natur och kultur, bra leder och god tillgänglighet. Blomstrande Hovdala vid Hässleholm vill ta plats bland Europas främsta vandringsområden.

Vi passerar den karaktäristiskt vitkalkade trappstegsgaveln: Finja kyrka med söndagskrattade grusgångar. Men strax mjuknar marken under vandringskängorna och spänningen stiger. Vi ska torrskodda ta oss igenom alsumpskogen vid Finjasjön i Hovdala naturområde. Så här i början av juni är denna ovanligt blöta och artrika skog, strax söder om Hässleholm, som mest spektakulär – det är då svärdsliljorna blommar.

Hovdala slott från 1500-talet.

Det är en exotisk värld! Dunkelt grön och från spången tittar vi ut över en träskmark med döda högstubbar. Skogen översvämmas varje år och trädstammarna står och faller som de vill.

Göken gal och längre bort hör vi en hackspett trumma bland dödveden.

”Som navet i området ligger det bastanta Hovdala slott från 1500-talet”

Ormbunkar, fräkenväxter och skogssäv – urtidsväxter som fanns redan under dinosauriernas tid – kantar spången. Och ur dyn reser sig de klargula svärdsliljorna. Meterhöga och med vackert grågröna blad verkar de snarast höra hemma i en blomsterbutik. Men svärdsliljor växer vilda i den här typen av fuktiga och näringsrika miljöer, vanliga i södra och mellersta Sverige och mera sällsynta norr om Uppland.

Läs också Lista: Här är Sveriges bästa vandring

Den ståtliga svärdsliljan blommar i Hovdalas alsumpskog i maj–juni – alls ingen lilja utan en iris.

–Är de verkligen riktiga?

De som frågar är Rikard Nilsson och Susanne Dahlberg från Malmö och Bjärred med rejäla ryggsäckar och nya och rena skor. Hit har de kommit för att gå in sina vandringsskor inför sommarens premiärtur till fjällen. Svärdsliljorna är definitivt en bonus.

”Vi har ett fantastiskt mosaiklandskap av berg, raviner, slätter, havängslandskap och till och med vår egen regnskog”

Slingan genom alsumpskogen är en av sammanlagt fem vandringsleder och flera slingor som utgör Hovdala natur- och vandringscentrum. Det invigdes 2018 och lockar hittills närmare 15000 vandrare per år. Och allt fler hittar hit, inte bara från närområdet utan även från andra delar av landet och inte minst från Danmark. Många kommer årligen för att titta på svärdsliljornas trolska blomning under några korta veckor.

Agneta och Stefan Svensson, som vi möter på spången, bor i närheten.

–Klart man vill se blomningen och detta är ju en väldigt speciell plats, säger Stefan. Han är gammal fågelskådare och uppmärksammar oss på att trummandet vi hör kommer från den sällsynta mindre hackspetten som trivs i området.

Bakom satsningen står Hässleholms kommun. Initiativtagare och projektledare är tidigare stadsutvecklaren Bjarne Öhrling, som fritidsvandrat i området nästan dagligen under de tio år som vandringslederna stakats ut.

Här finns flera specialdesignade vindskydd och övernattningsstugor att hyra.

–Vi har ett fantastiskt mosaiklandskap här av både berg, raviner, slätter, havängslandskap och till och med vår egen regnskog, konstaterar han.

I samarbete med bland annat kommunens ekolog har han inventerat landskapet kring Hovdala slott och Finjasjön för att hitta intressanta platser som vandrarna bör passera. Alsumpskogen, den Bjarne kallar Hässleholms egen regnskog, är en sådan. Alslingan med sin 1,6 kilometer långa spång gör att man kommer nära den annars otillgängliga miljön.

Men Hovdala bjuder på mer än fin natur. Som navet i området ligger det bastanta Hovdala slott från 1500-talet, ofta i skottlinjen under de svensk-danska krigen i denna snapphanebygd. Kulhålen från krigshärjningarna syns fortfarande i den befästa dubbelporten.

Mys och häng i övernattningsstugorna på Dallerödsklacken.

När Skåne blev svenskt, vid Roskildefreden 1658, bytte den danska slottsherren helt sonika sida, adlades till Ehrenborg och sedan framlevde släkten sina dagar här i ytterligare nio generationer. Så sent som på 1980-talet bodde fröknarna Ehrenborg kvar på slottet. I Fröknarnas kafé kan man i dag smaka Hovdalatårtan med mandelmaräng och kolasås, bakad efter fröknarnas eget recept.

För den som är mer hungrig finns Slottsrestaurangen strax intill, och i butiken kan man handla lokalt hantverk eller låna ”upptäckarsäckar” med kikare, lupp och picknickfilt. Även trädgården är sevärd med 1700-talsorangeri, fruktträd och en klassisk köksträdgård med häckomgärdade odlingskvarter och tomathus med vinstock. Under sommarhalvåret arrangeras också ett digert program av utställningar, konserter, slottsvisningar och berättarkvällar med mera.

”Samtliga sträckor är rundleder där man alltid kommer tillbaka där man startade”

Inte långt från Hovdala slott ligger Dallerödsklacken, en höjd med utsikt över Finjasjön, skogklädda åsryggar och längst bort siluetten av Hässleholm. Bland bokskogens stammar uppenbarar sig ett enormt trädhus i modernt snitt och med stora glasade partier. Upp till huset leder en 80 meter lång träramp och här driver Hovdala slottsrestaurang sommarkafé med panoramautsikt. Nog är det fascinerande att befinna sig fem meter upp i luften med kaffekoppen i höjd med trädkronorna!

Läs också Vandra i Sverige: Turists 10 bästa låglandsleder

”Vad är det för skalbagge?” Plasburkar med lock och lupp finns att låna.

Vill man hålla sig närmare marken finns tre nybyggda rast- och övernattningsstugor med samma storslagna utsikt. I de runda små husen, vars fasad av björkstammar smälter in i skogsbrynet, finns rejäla bänkar att rulla ut liggunderlag och sovsäckar på. Utanför kan man snöra av sig vandrarkängorna på ett litet runt trädäck och i närheten finns bland annat grillplats och tillgång till vatten.

I ett av de små husen ligger Pelle Jönsson med nioåriga dottern Alice och myser med öppen dörr. De bor några mil bort och brukar, tillsammans med övriga familjen, ofta ta sig ut i naturen.

”Målbilden är att Hovdala inom några år ska klassas som ett av Europas bästa vandringsområden”

–Att vandra med barn är inte självklart, men om det finns det saker att titta på längs vägen brukar det bli mycket roligare, konstaterar Pelle.

Övernattningsstugorna, eller vindskydden som de kallas här, bokas via Hässleholms kommun och kostar ett par hundralappar per natt att bo i. I andra delar av området finns mer traditionella vindskydd som inte behöver bokas.

Hovdalaleden som är den längsta vandringen med sina 57 kilometer utgår från slottet, liksom den 21 kilometer långa Jakten på Gullspira, döpt efter sagan om en killing på rymmen.

Ibland måste man stanna och bara ta in ljud och dofter.

Med leden Posta-Nillas spår (26 kilometer) får vandraren följa i spåren av traktens legendariska brevbärare som i mitten av 1800-talet levererade posten mellan Hovdala slott och Kristianstad. I femtio års tid, två gånger i veckan, ska Posta-Nilla till fots ha gått de åtta milen fram och tillbaka, beväpnad med pistol i kjollinningen.

Projektledaren Bjarne Öhrling förklarar att han velat blåsa liv i landskapet med hjälp av berättelser och försökt mejsla ut upplevelser ur landskapet.

”Från spången tittar vi ut över en träskmark med döda högstubbar”

Jag vill att vandraren ska se med fötterna, säger han och förklarar att han funderat mycket på hur man skapar överraskningsmoment i vandringen, till exempel hur man bäst närmar sig en utsikt.

–Det ska vara som att öppna ett paket!

Hovdala natur- och vandringscentrum vänder sig både till inbitna vandrare och naturintresserade flanörer – med hel- och halvdagsvandringar som också kan kopplas samman på olika sätt. Här finns vulkanrester och forsande bäckar, flera intressanta fågellokaler och ett av landets mest artrika fladdermusområden,

Samtliga sträckor är rundleder där man alltid kommer tillbaka där man startade, vilket förenklar logistiken. Dessutom passerar Skåneleden för den som ytterligare vill förlänga turen. I området finns också leder för cykling och ridning, en hundslinga samt motionsslingor.

Ibland är det djungelkänsla på Hovdala vandringsleder.

Ett par leder går via Hässleholms tågstation. Tanken är att besökare ska kunna färdas hållbart från övriga Sverige och Europa, vandra så länge de har lust, och sedan ta tåget hem igen.

Målbilden, förklarar Bjarne Öhrling, är att Hovdala inom några år ska klassas som ett av Europas bästa vandringsområden, certifierat av ERA (European Ramblers’ Association).   

–Folk kommer hit för att träna inför vandringar kring Medelhavet eller Fjällräven Classic i fjällen. Men när de åker härifrån tycker de att detta var bättre. •