Hej!
Vad jag förstår har det varit en mångårig infekterad stämning som lett fram till det nya avtalet mellan STF och samebyarna gällande Jämtlandstriangeln. Det finns säkert grund för en mängd olika ståndpunkter i detta ämne som jag inte är insatt i.
Ändå blir jag förbannad och irriterad över det sätt som STF:s ”framgångar” i förhandlingarna beskrivs t ex i tidningen Turist. Den signalpolitiska meningen ”Jag är stolt över att föreningen går före och visar allvar i den omställning som måste till” är speciellt irriterande. Så frågan är vilken denna omställning är. Jämtlandstriangeln är oerhört klimatsmart för oss vandrare till att börja med. Nattåg till Duved och buss som väntar på stationen att ta oss till Storulvån. Första frågan är ju varför sådana enorma parkeringsplatser byggts längs vägen upp till Storulvån? Är icke alla dessa bilister och husbilar ett större problem än 32 bäddar som måste stängas på Blåhammaren? Jag var nyss på Blåhammaren som var fullbelagt. Trots det mötte vi knappt en människa under vandringen. Och då var ändå en fjälledarkurs där med ytterligare 40 enmanstält. Vad stör minst? Att folk sover inne på fjällstationen eller i enmanstält utanför? Vad stör minst – att restaurangen kokar frukostgröten till besökarna eller att var och en kokar sin egen gröt? Problemet är nog snarare något annat som t ex helikoptertransport av lakan. Stoppa det. Tvinga alla att bära med sitt eget lakan/sovpåse. Gröten behöver inte flygas upp. Middagen kan säkert också transporteffektiviseras och förenklas.
Det sägs också att störningarna på naturen har ökat. Nu är ju området enormt stort och genom detta löper en 1 meter bred vandringsled. Det är väl knappast vandrarna på den som stör naturen? Jag är glad att jag inte såg några cyklister men vi undrade varför det finns cykelställ på Blåhammaren.
Om 60 personer går samtidigt till Blåhammaren så blir det 200 meter mellan dom. Går dom två och två blir det 400 meter. Väl ingen större störning?
Okej, besökstrycket behöver minska, särskilt vissa perioder. Men är ni verkligen säkra på att ni gjort just de ”förändringar som på allvar gör skillnad för att bevara dem som de fantastiska natur- och kulturområden de är”?
Nä, det här måste nog diskuteras och förtydligas av er ”fjällexperter” i kommande nummer av turist.
Så var tycker ni att vi ska vandra i fortsättningen – vi som har ont i axlarna och som är för gamla för att sova i tält?. ⛺️ Ska vi som en del av ”omställningen” istället flyga till Dolomiterna för att vandra i ren alpluft nästa sommar?
Med vänlig hälsning,
Kjell Jeppsson
Svar:
Tack för ditt mejl och dina synpunkter.
Om du vill veta mer så kan jag rekommendera att du läser våra artiklar på Turist.se
Vi kommer förstås fortsätta följa frågan även i magasinet.
Jag hoppas också att du kommer att hitta andra sätt att vandra på nu när restaurangen stängs i Blåhammaren. Det vore förmätet av mig att säga var du ska vandra fortsättningsvis, men vi har ju alltid tips i vårt magasin och på sajten om vandringar som kan vara både svåra, lätta, långa och korta.
Vänliga hälsningar Helena Giertta
Replik:
Nu var det alltså just artiklarna i Turist som retade upp mig. Som du säkert förstår om du såg aktuellt igår måste detta ämne behandlas med största saklighet och inte med svepande signalpolitiska kommentarer om den sk omställningen.
Tydligen har det sätt på vilket avtalet beskrivits drivit fram starka känslor mot de som driver rennäringen. Och det måste undvikas.
Kjell
Svar:
Om du blir uppretad av våra artiklar så beklagar jag det. Vi ger röst åt alla inblandade. Om du ser på insändarna finns det också flera som beklagar stängningen av Gåsen och restaurangen på Blåhammaren.
I ledaren ger jag uttryck för min uppfattning. Och jag är stolt över det mod som föreningen haft i sin uppgörelse. Den tar på sig en del av ansvaret för att rennäringen och samebyarna blivit drabbade av den växande turismen.
Man kan fortsatt vandra både Jämtlandstriangeln och andra leder i Jämtland, men STF justerar sina stugor för att ge rennäringen en chans. Bra jobbat tycker jag.
Vänligen
Helena Giertta, Chefredaktör Turist