Annons

Klimatmöte på högsta nivå

Den 11-14 september träffas friluftslivets toppar, myndighetschefer och politiker på Kebnekaise fjällstation för att diskutera konkreta lösningar för att nå en hållbar turism.
– Kebnekaise är en symbol för vad klimatförändringarna gör med naturen, säger Daniel Skog, hållbarhetsansvarig på STF. UPPDATERAD

Kebnekaises nord- och sydtopp binds samman av en smal rygg.
Foto: Anette Andersson

Idén kring mötet kläcktes av STF och ska ses lite som en ordlek. Klimattoppmöte syftar såväl på Kebnekaises sydtopp, som smälter undan i takt med klimatförändringarna, och att landets största friluftsorganisationer kommer att vara på plats.

Trots att STF menar att föreningen ligger långt fram när det gäller hållbar turism, dröjde det till 2021 innan organisationen själv tog fram egna klimatmål, som nu håller på att implementeras.

Inför mötet har länsstyrelsen i Norrbotten tagit fram en rapport om hur klimatförändringarna påverkar fjällen i Norrbotten. Den visar bland annat att träden kommer att kunna växa högre upp på fjällen än idag och att vintrarna blir både kortare och varmare.

Andra studier visar att den största klimatpåverkan från turismen är transporterna till de platser man vill besöka. Det är därför också fokus under toppmötet.

– Vi har inte full rådighet över transporterna, men vi kan göra det vi kan för att resorna ska bli mer hållbara. Det kan till exempel vara att planera arrangemang och aktiviteter så de bättre matchar befintlig kollektivtrafik, säger Daniel Skog.

Förutom friluftsorganisationernas toppar, kommer Klimat- och näringslivsdepartementet, Naturvårdsverket, Trafikverket, tågbolag och bussbolag att vara representerade på mötet.

– Det är också flera riksdagsledamöter som valt att komma till toppmötet, trots att det är riksdagens invigning samtidigt. Det är väldigt kul, och visar att det är ett viktigt arrangemang.

Vad ska resultatet bli, hoppas ni?

– Under mötet kommer vi att bilda ett nätverk för hållbar turism mellan friluftsorganisationerna. Det ska fortsätta sitt arbete även efter toppmötet.  Vi kommer inte med krav mot andra utan ska ta fram konkreta åtgärder kring sådant som vi inom friluftslivet själva kan bestämma om. Vi på STF har haft verksamhet på Kebnekaise i hundra år och har ett ansvar att göra vad vi kan.

Varför börjar ni så sent med detta?

– Ja, det kan man fråga sig. Även om vi ligger längst fram i vår bransch så är det klart att vi kunde ha varit i gång för flera år sedan.

Toppmötet vid Kebnekaise är det första mötet av det här slaget och kommer att pågå i fyra dagar, 11-14 september, inräknat resa med nattåg och vandring upp till fjällstationen. Platserna har varit fullbokade sedan länge. Turist kommer att vara på plats och bevaka mötet.

Läs på Turist.se.

Läs också: Allt längre till kalfjället

Nordtoppen är högst
  • Tidigare har Sydtoppen på Giebmegáisis/Kebnekaise, med sin glaciär högst upp, varit landets högsta punkt. Men de senaste decennierna har toppglaciären smält undan på grund av ett allt varmare klimat.
  • Sedan 2019 är den intilliggande Nordtoppen, som består av sten hela vägen upp, officiellt Sveriges högsta topp.
  • I slutet av sommaren (när Sydtoppens glaciär är som lägst) görs en årlig mätning av de två topparna. 2022 mätte Nordtoppen 2096,8 meter över havet och Sydtoppen 2094,6 meter.

Källa: Tarfala forskningsstation

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF