Ett antal fjällvandrare och en svart labradorvalp sitter i en halvcirkel. Lektionssalen är den vackraste man kan tänka sig: kalfjället strax väster om Grövelsjön. Det är avslutningshelg för kursen Mat på fjällvandring och det är upp till bevis; nu ska deltagarnas menyer testas i det fria.
Kursledaren Eric Tornblad dukar upp olika sorters friluftskök på rad framför sig och drar igång helgens första teorilektion om olika kök, kokkärl och bränslen samt om säkerhet vid matlagningen.
Solen skymtar fram och strör lite glitter i bäcken intill, men söderifrån kommer moln i olika nyanser av grått dragandes med god fart. Regnjackorna ligger högst en armlängd bort.
När regnet tar fart är teorilektionen över. Deltagarna fördelar sig under lägerplatsens tre tarpar, uppspända presenningar till skydd för regn och vind. Alla tar fram sina färdigpreparerade lunchpåsar och sätter igång med matlagningen.
”Hett vatten, potatismospulver, torkad skinka, torkad lök och kryddor. Rör om, låt stå i tio minuter”
Små torra bitar blandade grönsaker, kött och fisk läggs i blöt; mjöl, bakpulver och salt blandas med vatten och knådas i en påse inför ett brödbak. Det pratas mat. Någon drar igång sitt stormkök och doften av garam masala sprider sig i lägret. Snart sitter alla och äter russin- och linscurry, kycklinggryta, torsk med potatismos och champinjoner, fiskgryta och rödbetssoppa med nybakt bröd. Regnet trummar på tältdukarna.
Deltagarna sågs för första gången samma morgon på parkeringen nere vid sjön, för att med välfyllda ryggsäckar traska i 45 minuter uppför sluttningen. Nu syns deras tält som färgstänk på den gråbrungröna fjällsidan. Här bor de en natt tillsammans för att sedan skingras; några vandrar vidare in i fjällvärlden, andra åker tillbaka till civilisationen.
Under våren har de åtta deltagit i kurs och frågestund via internet. Sedan har de på egen hand torkat olika råvaror och komponerat sina måltider inför den här helgen. För många är det premiär med hemtorkat, andra har torkat eget förut men söker inspiration och förnyelse.
Kursledaren Eric Tornblad har skrivit fyra böcker om att torka mat och matlagning i det fria och driver bland annat hemsidan Mat & Uteliv. Han arrangerar kurser med titlar som Planera och torka mat till din fjällvandring, Gör dina egna energikakor och Baka på stormkök och efterrätter. En del aktiviteter hålls på nätet, en del i Erics showroom i Stockholm, andra så här ute på fjället.
Kenneth Gyllensting har åkt från Ronneby till Grövelsjön. Han har torkat egen friluftsmat i många år, men den har gången satsar han på egen ”snabbmat”. Det är ämnet för Erics senaste bok, med recept där de förberedda måltiderna fixas på tio minuter.
Kenneth har ett litet toppmonterat kök med bara ett kokkärl där han lagar lappskojs till lunchen: hett vatten, potatismospulver, torkad skinka, torkad lök och kryddor. Rör om, låt stå i tio minuter. Till middag blir det risotto med starkt kryddad lammkorv och parmesan.
–Min filosofi är att ha snabblagat till lunch under vandringar, säger Kenneth. Jag lägger mer tid på middagsmaten när jag slagit läger för kvällen.
Under två dagar testar deltagarna maträtter med gott humör i växlande väder. Det är lite för hårda kycklingbitar här och för snålt med salt där. En gryta blir för vattnig och en chokladdessert kollapsar – men i stort verkar alla nöjda med sina menyer. På kvällskvisten bjuder Eric på öring (urtagen men inte filead) och visar ett enkelt och bränslesnålt sätt att tillaga den.
Så går den första dagen med matlagning, prat om tips och tricks och en kortare vandring med kungsörnsmöte och fjällutsikt. I den sista kvällssolen kryper deltagarna, trötta och mätta, in i sina tält och somnar till ljudet av en grymtande renflock som traskar runt i lägret.
I morgon väntar mer matlagning och en lektion om vattenrening. Sedan kommer Eric Tornblad att baka en citronsockerkaka på stormköket. Men det blir en överraskning.
RUSSIN- OCH LINSCURRY
(1 portion)
1 krm av vardera: gurkmeja, garam masala, ingefära, vitlökspulver
0,75 dl röda linser (platta eller delade)
1/4 buljongtärning
2 msk mjölkpulver
0,5 dl russin
+3 dl vatten
+25 ml olivolja
+0,5 dl hasselnötter
Hemma: Packa kryddorna för sig eftersom de ska fräsas i oljan. Även hasselnötterna packas separat, liksom linserna som ska blötläggas.
På fjället: Blötlägg linserna i en halvtimme. Fräs kryddorna smakrika i oljan. Häll på vatten, koka upp, låt småkoka tills linserna är mjuka. Nötterna läggs i curryn eller äts till.
PAELLA
(1 portion)
1 dl jasminris m. 10 min koktid
2 finhackade torkade tomater
2 g torkad gul lök alt 1 krm lökpulver
1/2 vitlöksklyfta alt 1 krm vitlökspulver
1/4 smulad hönsbuljongtärning
1/2 paket saffran
(Ev. 10 g torkade räkor, krossade. Asiatiska matbutiker säljer torkade räkor och räkpulver.
Du kan också torka dina egna räkor, men finhacka dem – de blir hårda när de torkar.)
30 g torkad kyckling, krossad
+ 3 dl vatten
+ 25 ml olivolja
Hemma: Alla torra ingredienser packas i en påse.
På fjället: Fräs hela påsens innehåll i hälften av oljan. Tillsätt vatten, koka upp och låt allt stå i tio minuter. Fortsätt koka tills riset är mjukt. Tillsätt resterande olja.
RÖDBETSSOPPA
1 portion
30 g torkade rödbetor (motsv. ca 250 g råa)
1/4 riven och torkad lök alt 2 krm lökpulver
1/2 tärning grönsaksbuljong
0,25 krm finmald svartpeppar
+ 4 dl vatten
+ 50 ml matolja
Hemma: Förväll och torka grovt rivna rödbetor. Blanda med resten av ingredienserna.
På fjället: Koka upp och låt stå i tio minuter. Koka sedan upp igen och tillsätt oljan.
TUNNBRÖD, grundrecept
(1 portion)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
+ 1 dl vatten
+ 1 msk olja
Hemma: Blanda alla torra ingredienser i en påse.
På fjället: Blanda alla ingredienser, knåda degen i påsen. Gör två centimetertjocka kakor. Stek i panna på medelvärme i ett par minuter till bröden fått färg.
PORTUGISISK FISKGRYTA
(2 portioner)
1 dl torkad lax
1 dl torkad torsk
0,5 dl torkad lök av olika sorter
2 dl torkad potatis, grovriven + skivad
0,5 dl torkad fänkål
En halv torkad apelsin utan skal
En halv torkad citron utan skal
Torkad zest från apelsin och citron
1 fiskbuljongtärning
5 msk kokosmjölkspulver
Tomatpulver av mixade torkade tomater, mängd efter tycke och smak
1 påse saffran
Salt och peppar
+ cirka 7 dl hett vatten
Hemma: Torka ingredienserna. Blanda allt i en påse.
På fjället: Blanda allt, låt stå cirka 20 minuter. Värm upp.