– Vinterutrustning är det som lånas allra mest och november till mars är vår högsäsong. Vi lånar ut hela alpinutrustningar, längdskidor och skridskor, otroliga mängder skridskor, berättar Monika Tildevik som jobbar på Fritidsbanken i Göteborg.
– Resten av året är det mycket bollar av olika slag men också allt mer friluftsutrustning som tält och ryggsäckar.
Fritidsbanken är stället där du kan låna allt från snowboards till badmintonracket och fiskespön, helt gratis. Konceptet, som tioårsjubilerar i år, finns i dag i en tredjedel av landets kommuner. All utrustning har skänkts av privatpersoner och andra. Idén bakom är att det finns massor av urvuxna, bortglömda prylar i förråd och garage – som i stället kan lånas av den som inte har egna grejor. Fritidsbanken tar emot allt, sorterar, lagar och återvinner det som går.
– En del tror att vi bara har sånt som annars skulle gå till tippen, men det stämmer inte. Vi får in massor av fina saker, även om kvaliteten så klart varierar, säger Monika. Hit hittar alla sorters människor, från tioåringar som ska på skolutflykt till pensionärer. Många låntagare har inte råd att köpa själva, men till oss kommer också de som tänker hållbart och inte tycker att man måste äga allt.
Fritidsbanken är en ideell, nationell förening som drivs i samarbete med respektive kommun. Den första utlåningsbanken startade i värmländska Deje utanför Karlstad. Idén har sedan spridits över landet och målet är att det ska finnas minst en bank i varje kommun. Den som vill låna går till närmaste Fritidsbank, och kan också, via webben, i förväg kolla vad som finns på lager för tillfället. I Göteborg flyttar nu verksamheten i januari till större lokaler med plats för ett bredare utbud, också för låntagare med funktionsvariationer, berättar Monika Tildevik.
– Intresset växer hela tiden och fler och fler hittar hit. Vi får dagligen nya låntagare som hörts talas om oss.