Toppturandet och tillhörande offpist-åkning ökar i den svenska fjällvärlden. Intresset för friluftsliv växer och lättare och smidigare skidutrustning har gjort att fler kan ta sig längre ut i brant och potentiellt lavinfarlig terräng. I Turist nr 1/20 följer vi lavinexperten Jenny Råghall under en arbetsdag vid Kebnekaise fjällstation. Hon är en av flera lavinkunniga som jobbar med att ta fram Naturvårdsverkets dagliga lavinprognoser för hela vår svenska fjällkedja. På webbplatsen Lavinprognoser. se kan toppturare, skoteråkare, turskidåkare och andra fjällbesökare ta del av aktuella bedömningar av lokal lavinfara och hur den förväntas utvecklas de närmaste dagarna.
Här är hennes bästa råd:
- Följ lavinprognosen (Lavinprognoser.se, i Norge Varsom.no).
- Var uppmärksam. Lär dig känna igen tecken på instabilitet: färska laviner, långa sprickbildningar kring skidorna, suckande ljud i snön, intensivt snöfall/snödrev.
- Åk inte i brantare lutning än 30 grader – gäller även sluttningen ovanför dig. (Speciella lutningsmätare finns att köpa/hyra).
- Ha alltid med säkerhetsutrustning (lavinsändare, sond, spade, hjälm, gärna lavinryggsäck, första hjälpen-kit och kommunikationsmedel).
- Fundera och prata: Hur ska prognosen påverka dina beslut? Vilka är riskerna? Vad ska ni undvika? Ta diskussionen med färdkompisarna – inför, under och efter turen.
- Träna med och pröva säkerhetsutrustningen i förväg för att veta hur, och att, den fungerar – helst tillsammans med åkkompisarna.
- Gå lavinutbildning. Läs på.
DU SOM GÅR PÅ TUR:
- Följ de kryssmarkerade vinterlederna. De är med några få undantag dragna i lavinsäker terräng, vilket inte gäller för sommarleder.
- Bedöms lavinfaran till 4 ”stor” kan laviner nå över vinterlederna. Det sker ofta i hårt och stormigt väder – överväg att stanna inne och vänta ut det värsta.
- Överlag välj breda, öppna dalar, långt ut från sluttningar. Undvik djupa bäckraviner och hängdrivor.
Läs mer om laviner hos Fjällsäkerhetsrådet.