– Som medlemsombud har man definitivt möjlighet att påverka. Men jag tycker att föreningen kan använde oss ännu mer.
Marianne Hennel bor i småländska Västervik. Sedan 2020, i två mandatperioder, har hon varit medlemsombud i Svenska Turistföreningen och därmed representant för föreningens alla medlemmar.
– Jag tror på ideellt engagemang, STF har funnits med mig i familjen länge och friluftsliv ligger mig varmt om hjärtat så uppdraget känns klockrent.
Medlemsombuden sitter på två år, fram till riksstämman som är STF:s högsta beslutande organ (och som också hålls vartannat år). På stämman beslutar ombuden tillsammans med styrelsen om föreningens framtid och inriktning, och väljer ny styrelse.
Mellan stämmorna deltar de i referensgrupper och projekt och, inte minst, fungerar som länk mellan STF:s ledning och de närmare 230 000 medlemmarna.
– Det är viktigt att ombuden är från hela landet, och att vi både lyssnar och sprider kunskap om allt STF erbjuder. Jag hoppas också att många medlemmar tar chansen att ta kontakt med oss ombud.
Marianne ser fram emot att, inför vårens riksstämma, delta i flera workshops där föreningens framtidsfrågor diskuteras. Överlag önskar hon att föreningens ledning skulle använda ännu sig mer av ombudens bredd och kompetens, säger hon.
– Det kan bli bättre och mer, inte minst med alla de möjligheter som nu finns att ha digitala möten.
Men hon ser också fram emot riksstämman i vår då alla ombud och styrelsen är på plats och möts under en intensiv helg.
– Det brukar bli bra diskussioner och det är kul att träffa likasinnade. Och där är vi ju verkligen med och gör skillnad.
Till den medlem som tycker uppdraget som medlemsombud verkar spännande har hon bara en sak att säga:
– Ja! Jag har haft jättekul och lärt mig mycket både om STF och om Sverige. Inte minst har jag fått upp ögonen för nya ställen att åka till och upptäcka.
Bildtext: Marianne Hennel från Västervik är medlemsombud och vill gärna jobba ännu mer med STF:s framtidsfrågor inför riksstämman i vår.
Foto: Privat