På den syrénlila skolsalsväggen hänger klassiska skolplanscher med svenska sädesslag, på väggen mittemot en stor, patinerad Nordenkarta.
– Vi hittade kartan på en loppis här i närheten. Säljaren sa att den hade hängt här en gång i tiden och att den borde hänga här igen, säger Tomas Lanner.
Tillsammans med hustrun Amy Konwerski driver han Baggå skola med boende, matservering, butik och mer därtill i byn Baggå utanför Skinnskatteberg i norra Västmanland. När de kom hit för första gången för 14 år sedan hade skolan, byggd 1884, stått övergiven i nio år. Taket läckte och Tomas beskriver det som ”ett renoveringsprojekt som inte alla skulle våga ta sig an”.
– Men vi såg potentialen och tänkte ”Wow, vilket spännande projekt!”.

Paret hade då bott på Saint Croix i Karibien i flera år efter att ha träffats i Amys tidigare hemland USA. På ön hade de rustat upp ett fallfärdigt hus i djungeln och insett att de båda gillade att renovera. Så när äldsta dottern skulle börja skolan bestämde de sig för att flytta till Sverige och leta efter en ny kåk i behov av kärlek – och fann till slut en ekonomiskt överkomlig sådan i den 600 kvadratmeter stora skolan.
– Vi började renovera så fort huset var vårt och har fortsatt jobba typ varje dag sedan dess, säger Amy.
Hon har en bakgrund som trädgårds-mästare och började genast anlägga rabatter och plantera fruktträd och bärbuskar i trädgården medan Tomas snickrade på huset. Så fort det blev beboeligt flyttade de in på ovanvåningen, som tidigare rymt ett postkontor, med sina två döttrar. Parallellt med renoveringen jobbade Tomas på ABB i Ludvika medan Amy var hemma och tog hand om barnen. När de köpte huset hade de ingen plan för vad de skulle göra med de stora ytorna, men var tidigt inställda på att öppna upp huset för allmänheten. Paret började hyra ut rum på bottenvåningen och märkte snabbt att gästerna trivdes.

– Jag tror att många gillar att bo i ett historiskt hus mitt i naturen, säger Amy. Det finns så många gamla hus här omkring som bara förfaller, så folk verkar glada över att vi har tagit hand om det här.
Numera rymmer bottenvåningen fyra dubbelrum, inredda efter olika färgteman, och en trappa upp finns en uthyrningslägenhet med två sovrum, kök, toalett och dusch. Mitt rum, ”Grå rummet”, har mörkgrå väggar dekorerade med illustrerade landskapsblommor från en gammal veckotidning och inramade gamla tapetbitar som paret hittat under renoveringen. Och precis som övriga rum har det stora, spröjsade fönster, välbevarat trägolv och egensnickrade inredningsdetaljer, som en klädhängare av en snidad gren och ett nattduksbord av en björkstubbe som skruvats ihop med en blommig bricka.
I korridoren utanför finns pentry, gemensamt badrum och den stora, gamla skolsalen – husets hjärta. Den har fyra meter i takhöjd, stora fönster mot Hedströmmen och ett långbord med omaka stolar och en gammal skolbänk, vilket var den enda möbel som fanns kvar när paret tog över huset. Här ryms också en rosa sammetssoffa, mjuka second handfåtöljer, egengjorda taklampor, amplar med gröna växter och en musikhörna med piano, gitarr och balalajka. Parets kreativitet syns även på väggarna som är en mosaik av Amys akvareller, Tomas återbruks-konst, loppistavlor och hantverk av lokala konstnärer.
– Vi har många konstnärsvänner som bor här omkring. Och jag gillar att låta gamla föremål få nytt liv genom att sätta ihop grejer som inte vanligtvis hör ihop, säger Tomas.
Vi fortsätter ut på gården, till en röd lada som har gjorts om till återbruksbutik. Där inne väntar mer egen- eller lokalgjort: tofsar av gamla slipsar, brickor av gamla tavlor, en kamin av en gammal oljetrumma …
På väggen till ett mindre gårdshus intill hänger en hemmabyggd semantron, ett slaginstrument som uppfanns av östeuropeiska munkar på 800-talet. Parets variant består av sex plankor av olika träslag och lika många olika trähammare som skapar en mängd klanger.
– Vi har gjort den som en hyllning till alla som vandrar Romboleden, förklarar Tomas.

Den tusen år gamla pilgrimsleden går från Köping till Trondheim, via bland annat Baggå, och är en av flera vandringsleder i området. Så här på vintern, när snön ligger djup utanför skolan, är det snarare promenad med snöskor som gäller. Utanför skoldörren står två par lånesnöskor, så fotograf Mattsson och jag spänner på oss dem och traskar ut på den lilla träbron nedanför skolan, blickar ut över Hedströmmen och fortsätter en bit uppströms. Det enda som hörs är bruset från ån och fraset från snöskorna som skär genom skaren.
– Vi har många återkommande gäster som säger att de uppskattar lugnet här, säger Amy när vi återvänt till skolan.
– Det är också många djur- och naturintresserade som kommer hit. Här finns många olika fågelarter att titta på och chans att se till exempel varg, lo och bäver. Det finns också gott om älgar, jag tror att det finns fler älgar än människor här omkring.

Så här års lockar även skidåkningen. Efter att ha bytt snöskor mot längdskidor följer fotografen och jag spåret längs den gamla landsvägen bakom skolan. Efter någon kilometer passerar vi Baggå herrgård, byggd 1862. Här låg tidigare även Baggå järnbruk, som utvecklades till ett eget samhälle med smedja, kvarn och mejeri – och var orsaken till att Baggå skola hade runt 150 elever som mest. Vi stakar förbi de röda gamla arbetarbostäderna, men i övrigt finns få spår efter bruket, som lades ner 1910.
Skolan stängde för gott 1954. Sedan dess har huset bland annat använts som hippiekollektiv och som utslussningsboende för unga kriminella.
– Det sägs att Clark Olofsson ska ha bott här en period, berättar Tomas senare samma kväll medan Amy förbereder kvällens middag i köket intill skolsalen.
Maten är ytterligare ett av parets lockbeten. Sommartid driver familjen ett kafé med servering i trädgården.
– Vi har blivit kända för våra bärpajer som jag gör av egen smördeg och fyller med bär från trädgården, säger Amy. På sommaren serverar vi även söndagsbrunch med mycket växtbaserat och färgstarkt.
Kvällens middag, sockerglaserad tofu med ris och kål- och morotssallad, känns som ett bra exempel på Amys matlagning, liksom den efterföljande brownien av svarta bönor. Amy för gärna vidare sina kunskaper och erbjuder kurser i såväl surdegsbakning som växtbaserad matlagning. I kursutbudet finns även korgflätning. I hallen hänger ett galleri av Amys egengjorda korgar, som fungerar både som vackra inredningsdetaljer och praktiska bruksföremål.
– Vi använder dem bland annat som spa-korgar, säger Amy. När vi har gäster som vill bada i ån fyller vi korgarna med lavendelolja, grålera från ån och egengjord kaffe- och sockerskrubb.
Nästa morgon, när solen har segat sig upp utanför fönstren, möts vi av ännu mer egentillverkat. I skolsalen väntar tända ljus och en buffé med rykande varmt bröd, marmelader av traktens bär, hemmagjord granola och dito yoghurt av mjölk från en lokal gård. Och te av egenplockade örter.
Det är inget överdåd, men ett utmärkt exempel på en omsorgsfullt komponerad frukost – rentav ett skolboksexempel.
Fotnot: Sedan reportaget publicerades i Turist 1 2025 har Baggå skola lagts ut till försäljning. Verksamheten fortsätter tills vidare.