Annons

Sylglaciären har kollapsat men lederna öppna

Glaciären på Sylmassivet i Jämtland har kluvit i två delar och rasrisken nedanför är stor. Men Länsstyrelsen konstaterar att säkerheten på de markerade lederna inte påverkats.

Sylarnas fjällstation med glaciären som den sett ut före årets kollaps.
Foto: Anette Andersson

– Vi ser ju glaciären här från stationen och man ser tydligt att den har delat sig. Vi märker av en del oro från gästerna och får många frågor, berättar Caroline Olsson som är platschef på Sylarnas fjällstation.

– Folk undrar om de fortfarande kan gå Jämtlandstriangeln och om leden upp till Storsylen är öppen. Och ja, beskedet från Länsstyrelsen är att de märkta lederna inte har påverkats. Varken Jämtlandslandstriangelns led eller leden till toppen går heller i närheten av glaciären, säger Caroline Olsson. Däremot kan det vara riskabelt att vistas i själva glaciärområdet.

Det är den rekordvarma sommaren som fått Sylglaciärens att kollapsa totalt – i kombination med kraftiga regn och det faktum att det inte kom så mycket snö förra vintern.

– En brutal förändring, säger Per Holmlund, professor i glaciologi vid Stockholms universitet, till SVT Jämtland.

– Det här är den kraftigaste avsmältningen som konstaterats sedan mätningarna började i mitten av 1960-talet.

Även Helags i Härjedalen, Sveriges sydligaste glaciär, har påverkats kraftigt av sommarens väder, liksom övriga glaciärer i fjällen. Vid den årliga mätningen av toppglaciären på Kebnekaises sydtopp i augusti konstaterades att landets före detta högsta topp fortsätter att krympa. Årets minskning var 3,3 meter jämfört med fjolårets mätning – den kraftigaste avsmältning som noterats på tre decennier, enligt Tarfala forskningsstation som ansvara för mätningarna. Nordtoppen, som är sten hela vägen upp, och har sedan 2019 tagit över titeln ”Sveriges högsta punkt”.

Fotnot: Sylarnas och Helags fjällstationer är öppna till den 6 oktober.

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF