Annons

Naturnära sömn i trädtält och hängmatta

Somna till vindsus och vakna till fågelsång. Att sova luftburen är att lita på att naturen är trygg – och att linorna bär.

Ibland unnar jag mig lyxen att sova under bar himmel. Jag sätter upp friluftshängmattan mellan två träd i skogen, bäddar med en lagom varm sovsäck och placerar pocketbok, snytpapper, mobiltelefon och pannlampa inom räckhåll.
Sedan kryper jag in i mitt bo och drar igen blixtlåset till myggnätet. Att bara ligga där en lång stund medan det skymmer, lyssna på de omgivande ljuden och titta upp mot trädtopparna, är så skönt. Så sluter jag ögonen, drar några djupa andetag och släpper taget om dagen.

Bekvämt i en hängmatta med inbyggt myggnät, eller luftigt värre på en portaledge (klättersäng).

Innan jag blev en hängmattesovare trodde jag att jag skulle ha svårt att sova i det fria, att jag skulle ligga vaken och lyssna efter djur, väderomslag eller steg. Men det gör jag inte! Det finns något tillitsfullt i det som känns bra. Jag litar på att hängmattan bär mig, och jag litar – tydligen – på att naturen är trygg.

Jag har också provat ett annat sätt att sova hängande: i trädtält. Där spänner du ett tältgolv mellan tre stammar, ställer ett innertält ovanpå och, om vädret så kräver, drar ett yttertält över. Sedan sover du gott, vaggad av vinden, skyddad för vädret.

Fotograf Fredrik Schlyter, som gillar klättring, har ytterligare ett – något mer äventyrligt – sätt att utesova på: en portaledgeplattform hängande vid en bergvägg. Det ger nog väl mycket kill i magen för min smak, men för den som vågar väntar en enastående utsikt.

Att sova i ett trädtält känns ungefär som att bo i vilket tält som helst. Men lite bökigare att komma in i.
Ett undertäcke fäst på hängmattan minskar kyleffekten underifrån.
Portaledgen hänger i tre förankringspunkter i berget. Gå på toa görs i flaska eller påse.
Trädtältet svävar över stenarna

Trädtältet är relativt nytt på den svenska marknaden och har som största fördel att camparen slipper ta hänsyn till om övernattningsplatsen är stenig, ojämn eller vattensjuk. Det markbundna djurlivet slipper man också.
Trädtälten finns i flera storlekar och rymmer flera personer. De kan sättas upp utan åverkan på träden, lagom höjd över marken är 30–180 centimeter. Ytterduken fälls lätt undan så att man får fri utsikt både uppåt och åt sidorna.

Mer om trädtältet

Ett trädtält består av inner- och yttertält, två tältstänger, tre långa kraftiga remmar och tre spärrhakar.
1. Fäst remmarna på samma nivå i tre stadiga träd på lagom avstånd från varandra.
2. Sätt fast spärrhakarna i hörnen på tältgolvet och dra åt remmarna steg för steg tills tältet hänger plant.
3. Stoppa in tältstängerna i innertältets kanaler.
4. Om vädret är fint, låt yttertältet vara. Annars: drapera det över innertältet och fäst i hörnen och under golvet. Säkra med medföljande tältpinnar.

Hängmattan - en smidig njutning

En hängmatta (eller hammock) ger snabbt lön för mödan i form av njutbart ryggläge eftersom den är förhållandevis lätt att sätta upp. För friluftsbruk finns flera storlekar, och med eller utan integrerat myggnät och regnskydd (som gör hängmattan i stort sett till ett hängande tält). Tillbehör som underfilt, och så kallad snakeskins som underlättar nerpackningen, kan köpas separat. En vanlig, rymlig lättviktshängmatta med separat myggnät och och ett liggunderlag under kroppen duger dock bra för den som inte sover ute så ofta.

Portaledgen - magkittlande utsikt

Att sitta och dingla med benen över kanten på en portaledge innan man läggar sig tillrätta i sovsäcken för en ”god” natts sömn är förstås inget för den höjdrädde. Det är mest klättrare som använder denna ihopfällbara plattform, och då i första hand för övernattningar vid flerdagarsturer på höga bergväggar. Två personer fastsatta med säkerhetsselar kan sova skavfötters på sänghyllan. Packningen sätts också fast. Mat kan lagas på ett kök som hängs upp i vajer. Vid ruskväder sätter man upp en tältduk som skydd, men då missar man det mesta av utsikten.•

Läs också

Läs också Dröm dig bort i stjärnhimlen

Läs också Lista: Här är Sveriges bästa vandring

Läs också Paddla kajak genom Roslagens inre

Läs också Vandra i Jämtland - Turist guidar till 7 fina och okända fjäll

Läs också Välj rätt tält och plats

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF