Annons

Välj rätt pannlampa

En bra pannlampa är toppen till såväl friluftsliv och resor som hemmajobb. Turist tipsar om fyra säkra val och ett budgetalternativ.

Köp rätt pannlampa
Foto: Mikael Svensson/Johnér

När mörkret sänker sig över skog och strömlös stuga är en bra pannlampa en av dina bästa prylar i packningen. Fixa mat, ordna med utrustning, läsa en bok – att ha båda händerna fria ger en ovärderlig fördel jämfört med att hålla i en ficklampa. För den som springer eller tränar utomhus under våra mörka årstider är pannlampan också en riktigt bra kompis. Få prylar inom friluftslivet har genomgått samma rasande snabba teknikutveckling. Med dagens kraftfulla lysdioder (LED) i kombination med ny batteriteknik har vi fått ett stort utbud små smidiga och lätta pannlampor som flödar av ljus och lång drifttid.

Så hittar du rätt pannlampa – här är 11 enkla tips

  • Välj lampa för ditt behov. Ljusstyrka och batteritid styr pris och prestanda.
  • 200 lumen (styrka på ljusflödet) passar lägerpyssel, promenader och läsning.
  • 350 lumen behövs för rörelse i skog och till träning.
  • 1000 lumen behövs för löpning eller cykling i terräng.
  • Vanliga 1,5 volt (AAA)-batterier är bra för sällan-användare och på resa. Använder du pannlampa ofta – satsa på en laddningsbar variant.
  • Ju fler batterier (eller större) – desto mer ljusflöde och drifttid. Men också en tyngre,större och dyrare lampa.
  • Prova att lampan sitter bra. Går den att hantera med handskar?
  •  Behöver du verkligen en lampa med många funktioner och inställningssteg? Enkla funktioner är lättare att lära och komma ihåg.
  • Vattentätt och slagtåligt är hållbart och bra.
  • Går det att ha lagom svagt ljus inne i tält och stuga?
  • Knapplås är toppen. Då dras inte batterierna ur av misstag.

Petzl Zipka – MINIMALISTEN

Ej laddbar: Mycket liten, smidig och lättanvänd lampa för att lägerpyssla, läsa och resa. Bred ljusbild samt spot. Ställbart ljusflöde. Pannbandet är en tunn kevlartråd i en ”jo-jo”.  Strilsäker (ej vattentät). Ej vinklingsbar. Drivs av 3 AAA-batterier. Batterivarning. Rött ljus finns. Laddbart specialbatteri som tillbehör. Vikt 64 g. Pris 495 kr. Ljusflöde: 200 lm. Batteritid: 30 timmar vid 100 lm.

Plus: Smart pannlampa i riktigt liten förpackning.

Minus: Tråden kan kännas trasslig i håret. Osäker vid löpning. Tips: För vanligt pannband och vinklingsbart ljus välj Petzl Tikkina eller Petzl Tikka.

Läs också I Hemavan kan du göra nya toppturer varje dag

Black Diamond Storm – DUNDERKLUMPEN

Ej laddbar: Rejäl och mångsidig. Bra ljus och lång batteritid. 4 AAA-batterier gör den aningen tyngre och större. Vattentät. Steglöst dimrat ljusflöde med minne. Bred ljusbild med lång spot i mitten. Kan även visa rött, grönt och blått ljus. Batterivarning och knapplås. Vikt 120 g. Pris: 595 kr. Ljusflöde: 350 lm. Batteritid: 20 timmar vid 150 lm.

Plus: Ljusflöde, batteritid, mångsidig.

Minus: Aningen stor och framtung. Många tryck för inställningar. Extra: Klarar även att drivas på laddbara AAA-batterier.

Lumonite Compass R – KRAFTPAKETET

Laddbar: Mycket robust allroundlampa i kompaktformat. Laddas med magnetkontakt och USB. Batteriet behöver ej tas ur. Helt vattentät. Stegvist ljusflöde med minne. Lång bred ljus-bild. Knapplås. Special-anpassat litiumjonbatteri (Li-jon) i standard-storlek. Vikt 140 g. Pris 1499 kr. Ljusflöde: 1200 lm (60 min). Batteritid:8 timmar vid 200 lm.

Plus: Lyskraft och ljusbild. Lätthanterlig, robust och enkel.

Läs också Skidtur till Djupdalshöjdens stuga – ett stort litet äventyr

Minus: Lite framtung. Linsen lite på sidan. Specialbatteri. Tips: Finns även i mindre modeller, Lumonite Compass Mini R. 460 lumen, kort och bred ljusbild. Samt Lumonite Pixel, 25o lm.

Silva Trail Runner 4 – LÖPARKOMPISEN

Ej laddbar: Välbalanserad och allround. Batteripaketet i nacken med förlängningssladd kan tas loss och bäras innanför jackan. Bred och lång ljusbild. Ställbara ljuslägen. Batterivarning. Drivs med 3 AAA-batterier. Spolsäker (vattenskyddad). Batterilås. Vikt 121 g. Pris: 750 kr. Ljusflöde: 350 lm. Batteritid: 20 timmar vid 150 lm.

Plus: Sitter bra och känns lätt. Bra ljusbild.

Minus: Tar lite större plats i packningen. Tips:Den som tränar ofta väljer laddbara versionen Silva Trail-Runner 4X.

Clas Ohlson Pannlampa LED – BUDGETVARIANTEN

Ej laddbar: En enkel pannlampa med äldre diod- och batteriteknik. Starkt, ej ställbart ljus. Kort batteritid. Tappar orken snabbt. Ej vattensäker. Slappt resårband med dåligt spänne. Lätt att slå på av misstag. Drivs med 3 AAA-batterier. Vikt 92 g. Pris 79 kr. Ljusflöde: 60 lm. Batteritid: 3,5 timmar.

Plus: Priset.

Minus: Ett ljusläge. Kort drifttid. Pannbandet. Tips: Okej för hemmapyssel men ska du ha en lampa för en tur – låna en bättre av någon kompis i stället.


Få prylar inom friluftslivet har genomgått samma rasande snabba teknikutveckling. Med dagens kraftfulla lysdioder (LED) i kombination med ny batteriteknik har i fått ett stort utbud små smidiga och lätta pannlampor som flödar av ljus och lång drifttid.

1. Första frågan du ska ställa dig i valet av pannlampa är: Vad tänker du använda den till? Är behovet främst att lysa upp när du promenerar eller jobbar med händerna räcker en lampa med ett svagt ljusflöde (ljusstyrka). Ska du löpträna eller på annat sätt röra dig i mörk terräng behövs kraftfullare ljus. Ju högre fart du rör dig med desto mer ljus och längre räckvidd bör lampan ha. Ljusflödet anges i enheten lumen (lm). Stirra dig inte blind på angivna siffror. Det förekommer ofta ”skrytsiffror” som är svåra att belägga. Se därför tillverkarnas angivna lumen som ungefärliga. I praktiskt bruk ger lampor med 200 lumen tillräckligt ljus för pysslande och promenader. En lampa på 350 lumen ger mycket ljus som räcker för rörelse i skog och på stig. Med 1000 lumen går det att springa eller cykla i teknisk terräng i högt tempo.

”Bländande bra är inte alltid ett plus. Reglerbart ljus är bättre”

Ju mer ljusflöde och högre effekt (watt) på lysdioden, desto mer batterikapacitet krävs vilket ökar pannlampans vikt och storlek. På de flesta lampor går ljusflödet att justera i olika steg, från låg till full effekt. Inställd på lågt ljusflöde får en kraftfull lampa med hög batterikapacitet mycket lång drifttid. Å andra sidan kan den vara onödigt tung och klumpig i packningen om du bara behöver lite pysselljus. I praktiken klarar lamporna inte att lysa på maxflöde annat än kortare stund. Sedan sjunker effekten. Den användbara batteritiden och ljusflödet är den tid lampan levererar tillräckligt bra ljus. Batterivarning är bra så att lampan inte slocknar oväntat. Hur ljuset sprids har också betydelse. En bred, kort ljusbild passar bra för läsning och lägersysslor. En lång ljusbild är bra för större avstånd. Ofta kombineras brett och lång ljus för en mer allround ljusbild.

”Laddbart batteri är bra för dig som ofta använder lampan. Lampor med vanliga batterier passar sällananvändare – de är billigare att köpa men dyrare i drift”

2. Val av batteri är nästa fråga. Behöver du ljus ofta är en lampa med eget laddbart batteri bästa valet. Välj helst en med USB-anslutning, då slipper du plocka ur batterierna vid laddning. Tar batteriet slut på turen bör du kunna skifta till ett i reserv eller ha möjlighet att ladda, till exempel med en powerbank. Vanliga 1,5 volts alkaliska i storlek AA eller AAA är bra val för sällan-användare samt många gånger på resa och fjällturer. Reservbatterier är lätta att ta med och finns att köpa nästan överallt. Nackdelen är att de är en engångsvara. Tänk på att laddbara batterier i samma storlek sällan fungerar i LED-lampor eftersom de har aningen lägre spänning (1,2 volt). Till de riktigt kraftfulla pannlamporna på 1000 lumen och mer används ofta 3,7 volts laddbara litiumjon-batterier av standardstorleken 18650. Det är samma typ av batteri som sitter i bärbara datorer och batteridrivna handverktyg. Även laddbara batterier slits och kommer med åren att behöva bytas. Kolla därför om din lampa har ett specialgjort eller ett standardbatteri.

3. Funktion och praktiska detaljer är sedan vad du bör titta på. Sitter lampan bra på huvudet? Även utanpå en mössa? Vid löpning och rörelse bör den kännas välbalanserad. Många gillar då att ha batteripaketet bak i nacken.En pannlampa som du mest behöver för att pyssla och läsa blir mindre och lättare när batteripacket sitter ihop med lampa och lins där framme. Ljusflödet ska kunna ställas in så det inte bländar på nära håll.

”En bra pannlampa ska vara lätt att hantera. Enkla inställningar är ett plus”

Prova också att lampan går att vinkla ner tillräckligt. Strömbrytare och inställningar ska fungera med handskar. Brytaren ska vara skyddad med någon form av knapplås mot att oavsiktligt slås på i ryggsäck eller ficka och då tömma batterierna. Möjlighet till rött ljus är ett plus i lägen när mörkerseendet behöver bevaras. Det är bra om det inställda ljusflödet stannar kvar ”i minne” när lampan slås av och på. Att varje gång behöva stega igenom alla lägen, och i sämsta fall ett läge med hysterisk blink, är sällan uppskattat.•

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF