Annons

Vandra i Jämtland - Turist guidar till 7 fina och okända fjäll

Häng med på vackra och inte så vanliga turer i Jämtlands län, där även Härjedalen ingår. Ibland blir det också en sväng in över norska gränsen. Bo i tält, stuga eller på fjällstation.

I söder lockar Rogens gränsfjäll.

ROGENS VILDA TRAKT

Käringsjön–Skedbro–Rogen–Käringsjön

1. BO I STUGA: Stora stenblock, blå vatten och urträd. Rogens vildmark liknar inget annat. Det är ett vilt landskap med grusåsar format av inlandsisen. Starta från Käringsjön dit du tar dig med bil från Tännäs (tågresenärer hyr bil i Östersund.) Vandra norrut över stock och sten till Skedbrostugan. Ta ett bad i tjärnen när storlommen ropar i kvällningen.

Leden går sedan nära norska gränsen och du kan spana efter den vilda flocken myskoxar, men mer troligt är att du ser blåbär stora som stenkulor – gott att plocka till fikarasten. Runda fjället Bustvålen och gör gärna en avstickare upp till tusenmeterstoppen. Vindskydd finns vid Rödviken och du går vidare till Rogenstugan. Belöningen efter dagens vandring kan bli bastu med dopp i sjön. Stanna gärna en extra dag i fjällstugan, hyr kanot och paddla till Sandholmen och Bredåholmarna med skärgårdskänsla. Sista dagen kort vandring till Käringsjön. Ett bra tips är att stanna till i Tännäs och få guidning i hägnet där myskoxar föds upp för avel varav några har släppts ut i den vilda flocken.

Fjällkarta: Z59 och Calazo Grövelsjön och Rogen, 1:50000.
Längd: 34 kilometer.
Vandringsdagar: 3.


Lilla Anarisstugan ger fridfullt boende.

FRIDFULLA ANARISET

Vallbo–Lunndörren–Anariset–Vallbo

2. BO I STUGA: Mitt emellan Vålådals- och Oviksfjällen ligger Anariset – dit få vandrare kommer. Turen startar i Vallbo som har bussanslutning från Undersåkers tågstation. En fin rastplats på vandringen är vid Grönvallens fäbodstugor och sameviste. Snart kommer du upp på fjällplatån och ser märkliga Pyramiderna som är lämningar från istiden. Lunndörrstugan ligger omgiven av fjällbjörkar och har bastu vid en tjärn. Turen fortsätter den höga vägen genom Hällådalen och ner till Anarisstugan – en av STF:s äldsta och minsta. Den ligger på en kulle omgiven av toppar åt alla håll och nära ligger Slätna (Stor-Anahögen) 1 423 meter över havet, något högre än Åreskutan som syns vid klart väder.

Stugan byggdes efter en tragisk fjällolycka 1929 då två ungdomar från Stockholm och en samisk fjällförare omkom i en snöstorm. Det lilla huset står nu som skydd för fjällfarare som vill söka friden bland vattenblänk och toppar. En bonusdag går till Anaristjärnarna med fiske och kåtor. Färden till Vallbo går högt uppe i passet mellan Kruptjie och Kraapa med vida vyer.

Fjällkarta: Z7, 1:100000 och Calazo Vålådalen, Lunndörren och Oviksfjällen, 1:50000.
Vandringsdagar: 3–4.
Längd: 51–55 kilometer.   


Se myskoxar på fjället – eller i ett vilthägn i Tännäs. Oviksfjällens gömda sjöar ligger i ett vilt landskap format av istiden.

OVIKSFJÄLLENS PÄRLA

Arådalen–Dörrsjöarna–(Hundshögen runt)–Arådalen

3. BO I STUGA OCH TÄLT: Oviksfjällen syns som en blå hägring på håll från Storsjöbygden. Vid fjällens fot ligger Arådalens fjällstuga – en av Svenska turistföreningens äldsta som byggdes 1895.

Tågresenärer hyr bil i Östersund och åker hit via Myrviken/Kövra på fäbodvägen. I Arådalen finns också grånade fäbodstugor och en bit bort ligger Östra Arådalens fäbod som ofta är i drift sommartid med fjällkor och tillverkning av ost.

Vackraste vandringen går upp på höjderna nordost mot Dörrsjöarna som omges av fjällen Bielnjie, Baasmehke och Vinhtseåelkie (Hundshögen). Turen går först på torr vinterled. Väl på höjd, lämna leden och leta dig norrut ner till Dörrsjöarna. Fjällnaturen är dramatisk och har formats av istiden med många grusåsar som går ut i sjöarna. Slå tältläger och se hur kvällsljuset färgar vattnet rosa. Du kan gå tillbaka samma väg eller göra en oledad tur runt Hundshögen. På håll i väst ser du då samernas slaktplats. Vid höstvandringar kan vandrare ha tur att få se när renarna samlas in i stora hjordar inför slakten. Se till att hålla avstånd och inte störa. Vandringen i Oviksfjällen kan avslutas på restaurangen Hävvi i Glen med samiska rätter av ren och älg.

Fjällkarta: Z55 och Calazo Vålådalen, Lunndörren och Oviksfjällen. 1:50000.
Längd: 18–25 kilometer.
Vandringsdagar: 2.


Ett renhorn kan bli ett minne från fjällturen. Och fina vyer här mot Lill-Stensdalsfjället.

VÅLÅSKOG OCH HÖGFJÄLL

Vålådalen–Stensdalen–Gåsen–Helags–Ljungdalen

4. BO I STUGA OCH STATION: En tur med varierad fjällnatur startar i Vålådalen, dit du tar dig med buss från tågstationen i Undersåker. Du vandrar i gammal skog till Stensdalens fjällstuga med fönster mot Lill-Stensdalsfjället och bastu vid Stensån. Leden stiger upp till tusen meter på steniga fjället Stäntja – fyll vattenflaskan före turen. Vila vid en välplacerad raststuga vid en tjärn halvvägs till Gåsens fjällstuga som ligger på kalfjället. I fjällrävens marker vandrar du sen till Helags fjällstation. Guidade turer går till fjällrävarnas lyor som är grävda i sandåsar. Turerna bidrar ekonomiskt till stödutfodring av djuren. I Helags är det trivsamt att bo i gamla Östan, och ta gärna en extra dag och bestig toppen som är 1797 meter hög med en smältande glaciär. Efter turen väntar bastu och kanske blir det souvas (renskavsgryta) till middag. På samiska heter fjället Maajåelkie och namnet Helags kommer från ett fornnordiskt ord för helig. På tusentalet gick pilgrimer här på väg till S:t Olavs grav i Trondheim, dåtidens Nidaros. Din tur kan avslutas i Kläppen – lifta, ta taxi eller gå till Ljungdalen. Buss till tåget i Östersund.

Fjällkarta: Z53 och Calazo Vålådalen & Lunndörren, 1:50000.
Längd: 56–62 kilometer (topptur oräknad).
Vandringsdagar: 4–5.


Frostviken, Härbergsdalen.

FROSTVIKENS SAGOLAND

Gäddede–Väktarmon–Sielken –Ankarede

5. BO I TÄLT: Längst uppe i norra Jämtland ligger Frostvikens fjällrike. Här finns 55 tusenmeterstoppar, stora skogar, blå sjöar – och få människor. Ett sagoland som blev en midsommardröm med kloka tankar från barn, dockor och jättar i Beppe Wolgers film Dunderklumpen från 1974.

Packa tältet och gör en upptäcktsfärd på leden som går från Brattli (Brattliden) nära Gäddede (ta buss hit från tåget i Östersund). Fjällturen går längs vinter- och sommarleden förbi Lillfjällets raststuga, vidare norrut mot Kruana (Blerikfjället) med raststuga vid sjön ”601” och sedan ner till Väktarmon med grå lador och vindskydd. Hit går bilväg från Rolandstorp. Leden fortsätter invid en gammal glimmergruva och brant upp i ett pass med en raststuga vid Stoere Krovhte (Mellanskogsfjället). En bit fram ligger Sielken sameviste – och en avstickare kan göras upp på Sielkentjahke, 1315 meter över havet. Sista etappen går via Rödfjällsstugans vindskydd till Ankarede som har en samisk kyrkplats med kapell och kåtor. Åk till Gäddede med buss, som ska förbokas.

Fjällkarta: Z1 och Calazo Vaajma, 1: 100000.
Längd: 50 kilometer (toppturen oräknad).
Vandringsdagar: 3–5.


Skäckerfjällen, Kålåsen.

SKÖNA SKÄCKERFJÄLLEN

Kolåsen–Rutsdalen–Spaagkehke–Strydalen–Anjan

6. BO I TÄLT OCH STATION: Okända fjälltrakter där få vandrar är Luvlie Skähkere (Skäckerfjällen) med sex toppar över 1200 meter och gröna dalar. Områdets mest prominente besökare Winston Churchill var här och fiskade och jagade i slutet av 1800-talet. Dagens fiskare åker också gärna hit och vandrare kan upptäcka fjälltrakten som kallas Jämtlands Sarek.

Ta bil till Kolåsen eller buss från tåget i Järpen till Kallsedet och förbokad buss- eller hotelltransfer till Kolåsen. Bo en natt på hotellet och ladda upp med god mat inför tältturen. Gå eller ta hotelltransfer till leden som startar nära Storvallen. Du vadar över Rutsälven och kan leva lägerliv i dalen. Fortsätt in i dalen Spaagkehke med vindskydd under välformade Gihperegaejsie (Sockertoppen). Runda fjället och finn en tältplats vid foten av Stoere Tjohkele (Anjeskutan). Gå sen längre ner i Strydalen och vila i rastskyddet om det är blåsigt. Leden når väg 336 öster om Anjans fjällstation. Ta hotelltransfer till Kolåsen för en bonusdag med paddling in i Storvallån.

Fjällkarta: Z4, 1:100000, Calazo Skäckerfjällen och Offerdalsfjällen, 1:50000.
Längd: 35–50 kilometer.
Vandringsdagar: 2–4.


Sylarnas spetsiga toppar. Foto: Lena Hedman

SYLARNA RUNT

Storulvån–Sylarna–Nedalen–Storerikvollen–Blåhammaren–Storulvån

7. BO I STATION: Sylarna är ett mäktigt fjällslott på gränsen till våra grannar Norge. Gå runt massivet med start från Storulvåns fjällstation (busstransfer hit från tåget i Enafors och Duved). Du vandrar mellan fjällstationer som serverar mat av lokala råvaror. Från Sylstationen går leden under topparna Templet och Slottet och viker ner i vindutsatta Ekorrpasset med raststuga. Gå västerut över gränsen till Nedalshytta där stämningen ofta är hög i kvällningen. I ottan drar många norrmän upp till Storsylen som är 1762 meter hög. Turens längsta etapp är 24 kilometer norrut invid blå sjöar till Storerikvollen – en gammal fäbodvall med timrade hus, torvtak och stora brasor. Kanske serveras fäbodmat med römmegröt kokad på surgrädde och med lite sötströ, kanel och en smörklick. Nästa dag vandrar du österut till Sverige. Här gick karolinerna vid nyåret 1718–1719 under den tragiska dödsmarsche i snöstorm när 3000 soldater dog. En dramatisk historia har också Blåhammaren där den gamla fjällstugan brann ner 1923 och fyra personer omkom. Här ligger nu STF:s högst belägna fjällstation 1086 meter över havet, med servering av trerätters. Sista dagen är en lätt etapp utför till Storulvån.

Fjällkarta: Z54, Calazo Jämtlandstriangeln, 1:50000.
Längd: 83 kilometer
Vandringsdagar: 5.